Rövid tippek fogyókúrához-5

A zöld tea tényleg használ! Előző cikkünkben azt javasoltuk aki teheti egyen csípős ízű paprikát vagy fűszerezze ételeit borssal ezzel elősegítve hogy az elfogyasztott energia inkább hővé alakuljon étkezés után mintsem hosszú távon zsírrá halmozódjon fel. Elismerem ezt a tanácsot elég nehéz követni, mindenhez nem lehet erős paprikát vagy borsot használni/ vagy vannak olyanok akik nem szeretik. Egy másik tipp a köznyelven ” zsírégetés”-nek nevezett folyamathoz a zöld tea fogyasztása.

Green-TeaMai tippünk tehát :cseréljük le az innivalókat zöld teára.A zöld tea fogyasztása hosszú távon és nagy mennyiségben is veszélytelen hiszen Kínában több millió ember fogyasztja már évszázadok óta folyamatosan mindenféle mellékhatások nélkül.

Hogy működik:a zöld tea ugyanúgy mint az erős paprika termogén élelmiszer. Mit jelent ez. A termogén élelmiszerek fokozzák az anyagcserét és a kalória égetést, így az éppen elfogyasztott élelmiszer az étkezés után  hővé alakul. A zöld tea ebből a szempontból pedig igazán különleges tulajdonságokkal rendelkezik ugyanis  két egymás hatását potencírozó vegyület van benne jelen. Ez a két vegyület a coffein és egy  polifenol aminek a nevét már biztosan többször hallották az epigallokatechin-gallát (EGCG). ( A zöld tea többféle katekin típusú polifenollal rendelkezik, de ez utóbbi teszi ki a tea katekinjeinek több mint 50%-át , és ezt tartják a legaktívabbnak is). Amikor két vegyület potencírozza egymás hatását az azt jelenti ha együttesen vannak jelen egy folyamatban az elért hatás nagysága nagyobb mint amekkorát külön-külön kiváltanának. ( Ezt a jelenséget a gyógyszerészet is kihasználja és több esetben éppen ezért található a tablettákban coffein például egy fájdalom csillapító hatóanyag mellett.)

A zöld teának ezt a hatását annak köszönhetjük hogy  vegyületei konkrét élettani folyamatokba képesek beleavatkozni. A zöld tea hatása tehát nem tartozik a reklámipar kiagyalt szlogenjei közé. 

Egy fogyókúra során a szervezet a csökkentett élelmiszer bevitel miatt hajlamos az anyagcseréjét is csökkenteni- nos ezt hatékonyan akadályozhatjuk a zöld tea fogyasztásával.

Szerintem ez sem kivitelezhetetlen tipp és összeköthetjük az első javaslatunkkal miszerint étkezés előtt fél órával fogyasszunk el egy fél liter vizet, jelen esetben inkább zöld teát!

Ha pedig arra gondolunk hogy a cukros üdítőket, teákat, gyümölcsleveket ezentúl (mondjuk cukrozatlan) zöld teával helyettesítjük-mindenki beláthatja-sokkal jobban járunk.

Forrás