A gyömbérről tőlünk szokatlan módon

Csíp?s és édes: gyömbérlik?r!

Hozzávalók: 1 nagyobb narancs leve és héja, 350 ml folyadék (ebben benne van a narancs leve is), 150 g kristálycukor (vagy kevesebb), 50 g nádcukor, 60 g tisztított gyömbér, 1 vaníliarúd, 3 szem kardamom, 150 ml konyak, 250 ml vodka.

A narancsot alaposan megtisztítom, héját vékonyan lehámozom (lehet reszelni is, de a finom reszel?t nem ajánlom), majd a gyümölcsöt félbevágom és levét kifacsarom egy lábaskába. A narancslevet vízzel egészítem ki a szükséges mennyiségre: ebbe kerülnek a cukrok, a tisztított, vékonyra szeletelt gyömbér, a felhasított vaníliarúd és a kardamom (amit mozsárban el?tte megroppantok). A lábast t?zre teszem, a f?szeres-cukros levet felforralom és mérsékelt t?zön gyöngyöztetve 15-20 percig f?zöm. A tüzet elzárva hagyom kih?lni a szirupot.
Eközben a narancs reszelt héját, a konyakot és a vodkát egy (bef?ttes) üvegbe teszem. Amikor a gyömbéres szirup kih?lt, azt is hozzáöntöm. H?vös, sötét helyen (kamra) hagyom érni 2-3 napig. Ezután a lik?rt többször átsz?röm, végül italos üvegbe töltöm és beh?tve kínálom. Türelemmel rendelkez? lik?rkészít?knek érdemes még 1-2 hétig érni hagyni, de frissen is nagyon finom.

Forrás