A természetes anyagok ugyanolyan hatékonyak lehetnek mint a gyógyszerek

A világ első átfogó tanulmánya készült el a singapuri egyetem természettudományi karán( National University of Singapore ) 124 természetes anyag és kombinációik vonatkozásában.Ezeknek a termékeknek a bizonyos kombinációi ugyanolyan hatékonyak lehetnek mint a szintetikus gyógyszerek amelyeket az ember alkotott, és amelyek a betegségek egy-egy speciális folyamatába avatkoznak be. Azt is hozzá kell tenni azonban  hogy igazán hatékony kombináció előfordulásának az esélye igen kicsi, 3 százalék alatti.A kutatás eredményeit a PlosOne 2012 novemberi számában tették közzé.

A kutatás kimutatta hogy a természetes anyagok   azonos  szintű hatékonyságot mutatnak  például néhány szintetikus daganatellenes  és antibakteriális szerrel , de általában nagyobb mennyiségben ,és hosszabb ideig kell alkalmazni őket.Ezek közé a kombinációk közé tartozik a hagyományos kínai gyógyszer  a Realgar -Indigó amelyet leukémia kezelésére használnak , a  Wedelia chinensis (Asteraceae) amelyet gyulladás csökkentésre használnak,és az egyszerű fekete tea ,amelyet japánban gastroenteritis kezelésére alkalmaznak.

A következtetést kb 1600 korábbi  természetes anyaggal kapcsolatos tanulmány és 190 szintetikus gyógyszer  áttekintéséből  vonták le. A természetes termékek általában 10-100x gyengébb hatásúak, viszont megfelelő kombinációban azonos hatást lehetne velük elérni. A megfelelő kombináció megtalálásának esélye  a jelenlegi hagyományos módszerekkel azonban igen alacsony.

Voltak olyan állítások amelyek szerint a természetes dolgok csupán placebó hatással bírnak de ez a kutatás további alapot ad a gyógynövények,  egyéb természetes anyagok, és kombinációik vizsgálatához.A kutatás iránya most már az,hogyan lehet azonos hatékonyságot elérni csupán természetes anyagokkal. A kutatás fókuszában a hagyományos orvoslásban gyakran felírt népszerű gyógynövények állnak.

Forrás: ScienceDaily

Realgar-Indigó

A hagyományos kínai gyógyászat közel 100 000 úgynevezett Formulát ismer .A  formulák ásványi anyagok és növényfajok kombinációi, összetételük a tapasztalaton alapul és hatásmechanizmusuk ismeretlen. Céljuk a hatékonyság fokozása  káros mellékhatások nélkül. Az egyik ilyen formula  a RIF :Realgar-Indigó Formula.Fő alkotórészei: arzénszulfid, Indigo Naturalis, a természetes tetraarzén-tetraszulfidot tartalmazó Salvia miltiorrhiza, indirubin,Az összetétel hatékonyságát már kísérletekben vizsgálják promyelocitás leukémia esetében.