A gyógyító menü influenzásoknak

Ha leterítette a lábáról az influenza, a következőkre mindenképpen figyeljen oda: pótolja az elvesztett folyadékot, többször egyen kisebb mennyiségben és válasszon olyan ételeket, amelyek segítik a szervezet immunvédekezését, illetve csökkentik a kellemetlen tüneteket.

Hogy melyek ezek az ételek és italok, most megmutatjuk.

1.      Gyümölcslevek és zöldséglevek

Fogyasszon 100 százalékos gyümölcsleveket és zöldségleveket. Ezekkel ugyanis jelentős mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és folyadékot juttat szervezetébe. Ha a gyümölcslevek savassága bántja a torkát, hígítsa fel azokat ásványvízzel.

2.      Sovány húsok 

A fehérjék, így a húsok is, fontosak a felépüléshez.  A zsíros, sós, túlságosan fűszeres felvágottak és húsételek megterhelhetik a gyomrot, ezért keresse inkább a sovány pulyka- és csirkehúst, valamint a halféléket.  Ezek könnyen emészthetőek és gazdag fehérjeforrások is egyben.

3.      Csirkehúsleves

Az influenzát, illetve a megfázást is gyakran kíséri étvágytalanság és torokfájás. Mindkét tünetre ajánlott a finom, forró zöldséges húsleves. Nagymamáink csodagyógyszere ugyanis valóban tápláló, biztosítja a megfelelő folyadékbevitelt és segít a betegség miatt kiürült ásványi anyagok visszapótlásában.

4.      Fokhagyma

A fokhagymának közismert a baktérium- és gombaölő  hatása, amely jobban érvényesül, ha a gerezdet felaprítja, összezúzza és pirítósra kenve fogyasztja. Ha nem szereti az ízét, kapszula formájában is hatékony.

5.      Gyömbér

A gyömbér kiváló étvágyjavító, elősegíti az emésztést és jó gyulladáscsökkentő is. Adja ételeihez vagy készítsen belőle fahéj, szegfűszeg és méz felhasználásával fűszeres gyömbér teát.

6.      Forró tea

A forró tea segíti a légutak kitisztulását és enyhíti a torokfájás tüneteit. Számos gyógytea is jó lehet erre a célra, mint például a borsmenta, a bodza, a homoktövis, a csipkebogyó vagy a citromfű.

7.      Banán

A banán a többi gyümölcshöz viszonyítva magas energiatartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Egy érett banán kellemesen édes, könnyen lenyelhető, így torokfájás esetén sem okoz nehézséget elfogyasztása.

Szöveg: WebMD; egészség.hu  Fotó: anyablog.hu