A kolbász és a WHO-akkor hogy is van ez?

Napokkal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a feldolgozott húskészítményeket a cigarettával és azbeszttel azonos humán karcinogén kategóriába sorolta, és az egész világ döbbenten értesült a kolbász és a szalonna rákkelt? hatásáról, a kérdés tisztázása érdekében a WHO nyilatkozatot tett közzé.

A szervezet a nyilatkozatban hangsúlyozza, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (Agency of Cancer Research, IACR) legutolsó beszámolójában nem azt mondja, hogy teljes mértében hagyjunk fel a feldolgozott húsok fogyasztásával, hanem azt jelzi, hogy az efféle termékek fogyasztásának csökkentésével mérsékelhetjük a colorectalis daganat kockázatát.

A WHO a tények tisztázása érdekében kérdések és válaszok formájában közzétett egy online dokumentumot is, ám ez négy nappal azután jelent meg, hogy az IACR kolbászt és szalonnát démonizáló beszámolója napvilágra került.
A WHO hangsúlyozza, hogy bár a feldolgozott húskészítményeket jelenleg valóban a humán karcinogének közé sorolják (IACR 1 –es csoport), és bár ugyanebbe a kategóriába tartozik a cigaretta és az azbeszt is, az azonos kategóriába tartozó anyagok nem egyformán veszélyesek.

Az IARC a rákkelt? hatást igazoló tudományos bizonyítékok, és nem a kockázat mértéke alapján kategorizálja az anyagokat. Más szóval, a kolbász és a cigaretta különböz? kockázatot jelent, és ez a tény a beszámoló megjelenésekor nem kapott kell? hangsúlyt.

Egy független akadémiai kutatási szervezet, a Global Burden of Disease Project legfrissebb becslései szerint világszerte évente kb. 34 000 rák okozta halálozás tulajdonítható a nagy mennyiség? feldolgozott húst tartalmazó étrendnek; és évente 50 000 halálesetért a vörös hús tehet? felel?ssé. Ellenben a dohányzás évente kb. 1 millió, az alkoholfogyasztás 600 000, és a légszennyezés további 200 000 halálos áldozatot követel.

A WHO meger?sítette az IACR beszámoló becsléseit, mely szerint naponta 50g feldolgozott hús elfogyasztása 18%-kal és 100g vörös hús elfogyasztása 18%-kal növelheti a colorectalis rák kockázatát.

Egy tudományos blogon a Cancer Research UK (CRUK) az egyértelm?ség kedvérét brit népességi adatokkal érzékeltette a kockázat mértékét.

Az Egyesült Királyságban a colorectalis rák 1000-b?l közel 61 embert érint. A legkevesebb mennyiség? feldolgozott húst fogyasztók esetében az életre szóló kockázat valószín?sége alacsonyabb, mint az emberek többségénél (1000 emberb?l nagyjából 56-an nem, vagy csak kevés húst fogyasztanak). Azoknál, akik a legtöbb feldolgozott húskészítményt fogyasztják, növekszik a kockázat (1000 f? /kb. 66 eset).
A CRUK az alábbi ábrával illusztrálja hogyan hasonlítható össze a húsevéssel és a dohányzással járó kockázat. (Nagyítás a képre kattintással! )

cancer_research_uk_tobacco_vs_meat_twitter_610x840

Forrás:drportal.hu