A ginzeng enyhítheti a rákkal összefüggő fáradtságot

(MTI) – A ginzeng kivonata jelentősen enyhítette a rákkal összefüggő fáradtságot a placebóhoz képest, noha több hétre volt szükség a növény hatásának kifejlődéséhez a pácienseknél – állapították meg az amerikai Mayo Klinika kutatói.

A tanulmányba bevont 340 rákbeteg – főként emlődaganatos – páciens vagy 2 ezer milligramm őrölt ginzenggyökérrel töltött kapszulát kapott, vagy placebót. A szinte folytonos fáradtságérzet különösen gyakori a rákbetegeknél, és tovább rontja életminőségüket.
Egy 100 pontos standardizált skálán mérve nyolc hét elteltével a ginzenget szedőknél 20 ponttal javult a szubjektív fáradtságérzet, miközben a ginzeng szedésének káros mellékhatása nem jelentkezett – ismertette Debra Barton, a Mayo Klinika rákközpontjának kutatója a HealthDay című ismeretterjesztő portál kérdésére válaszolva.
A kutatási eredményeket a 30 ezer klinikai onkológust és kutatót tömörítő szakmai szervezet, a Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága kedden zárult, Chicagóban megrendezett éves konferenciáján mutatták be.