Utazni veszélyes-fertőzések Európában!

  Budapest, 2012. június 6., szerda (MTI) – Könnyen megjelenhet a kanyaró a július végén kezdődő londoni olimpián és a héten induló, lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon – figyelmeztet az Egészségtudatos Utazásért Program.

    Az olimpia, az Eb, továbbá a különböző zenei fesztiválok miatt nő az utazások száma, így a fertőző betegségek terjedésének veszélye is – közölték az Egészséges Ifjúságért Alapítványhoz fűződő program szervezői kedden az MTI-vel.
Az egészségügyi hatóságok szerint a sportrajongók számára fenyegetést jelent az idei év két nagyszabású európai sporteseménye: mivel kevesen vannak beoltva, könnyen megjelenhet a kanyaró az olimpián és a futball Eb-n.
Hozzátették: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) is azt javasolja a játékok helyszínére utazóknak, hogy – ha korábban még nem voltak – indulás előtt oltassák be magukat kanyaró ellen.
A közlemény szerint a szomszédos Romániában az év első negyedében 1268 kanyarós beteget, míg Ukrajnában az idén már 6000 megbetegedést regisztráltak.
A vírusok közül elsősorban azok terjednek könnyen, amelyek cseppfertőzéssel vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, ilyen például a hepatitis A. Az egészségtudatos utazást hirdető szervezők a Bulgáriába, Horvátországba és Törökországba tervezett utazások esetében mindenképpen ajánlják a hepatitis A és B vírus elleni védőoltást.
Ezzel együtt azt is javasolják: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legfrissebb járványügyi térképek alapján mindenki tájékozódjon arról, hogy a célországban milyen fertőzéses megbetegedéssel kell számolni.
Az OEK április végi járványügyi jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy Ukrajnában az elmúlt időszakban fokozottan terjedt a kanyarójárvány, és mivel a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra több százezer szurkolót várnak az országba, a szakemberek arra számítanak, hogy a járvány terjedése felgyorsulhat. Az OEK a magyar állampolgároknak akkor azt ajánlotta, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, a kanyaróval szemben nem védett gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak Ukrajnába.