A boldogságot hozó, ragaszkodó, félig parazita fagyöngy

Mistetoe (Viscum album) leaves and white berries of traditional Christmas sprig

A fehér fagyöngy, azaz latin nevén a Viscum album a fagyöngyök családjába tartozó kétlaki növény, melynek jellegzetessége félig parazita életmódja. A fagyöngy a rostokhoz hasonlatos gyökereinek köszönhetően belenő a gazdafák kérgébe, és “rákapcsolódik” azok edénynyalábjaira. Azt mondhatnánk, hogy ez egy igazi parazitához illő erőszakos módja a fennmaradásnak, de én mégis inkább úgy érzem, hogy a fagyöngy egyszerűen csak rendkívül ragaszkodó növény. Azon kívül, hogy elvesz (a gazdanövény táplálékát) sokat képes adni is (saját asszimilátumait adja át a gazdanövénynek). A fagyöngy ráadásul rendszerint nem tesz nagy kárt “gazdájában”, és habár rövid időre legyengíti, megvédi néhány állati kártevőtől és gombától. Egy szóval viszonylag könnyen elviselhető félig parazita növény.

A fagyöngy Európában, Észak-Afrikában, valamint Közép- és Nyugat-Ázsiában honos növény. Remekül érzi magát az almafákon, a kőrisfákon, a juharfákon, a hársfákon, a nyárfákon, a nyírfákon, egyszóval egy sor lombhullatón, de vígan elél a fekete- és a jegenyefenyőn is. Legértékesebb fajtája a tölgyön növő fagyöngy, amely a kelta hagyomány szerint szent növény, és éppen a téli napforduló időszakában kell leszedni. A fagyöngyöt a hagyomány szerint arany sarlóval, egy lábon állva félig becsukott szemmel, egy mozdulattal kell levágni. Ám ez még távolról sem minden. A fagyöngy levágása előtt fel kell áldozni két fehér ökröt vagy bikát, és a lehulló fagyöngyöt fehér textíliába kell felfogni, semmiképpen nem szabad hagyni, hogy a földre essen, mert akkor elveszítené mágikus erejét, ami nagyon rossz előjel lenne a következő évre vonatkozólag.

A téli napforduló idején leszedett fagyöngyöt mindent gyógyító szernek tartottak, és a kelták a fagyöngy-gyűjtés ideje alatt megszakították a háborúkat, valamint a kereskedelmet, és kikiáltották a béke, illetve a jóakarat időszakát. A hagyomány szerint annak, aki először lépi át a ház küszöbét a napforduló után annak egyik kezében fagyöngyöt, másikban tűlevelű fa gallyacskáját kell tartania, hogy szerencsét, egészséget és jó kapcsolatokat hozzon a házba.

A régi északi regék szerint Frigg, a szerelem istennője állítólag parancsba adta, hogy mindenkinek, aki átmegy a fagyöngy alatt, csókot kell kapnia, azt jelképezvén, hogy a fagyöngy a szerelem és a béke szimbóluma. Elég különös parancs, de nyilvánvaló, hogy közülünk sokan szívesen teljesítik. A fagyöngy alatti csókolózás újkori szokása állítólag Angliából került hozzánk, és a hagyomány szerint minden csók után le kéne tépni egy bogyót az ágacskáról, ami a termékenységet jelképezi. Ez a rituálé szerencsét, bátorságot és szerelmet hoz, csakúgy, mint a bejárati ajtó fölé akasztott vagy az oltárra, esetleg a gyermekbölcsőbe helyezett fagyöngy. Az ágy fölé akasztott fagyöngy nyugodt álmot ígér, illetve, ha az ágy fölé akasztott fagyöngyről álmodunk, akkor az állítólag azt jelenti, hogy boszorkányok közé keveredünk. A közhiedelem szerint a fagyöngy megvéd minket a tűztől és a villámcsapástól, sokan akasztották ki házaikba, hogy így védekezzenek az ártó szellemekkel szemben, és rengetegen hittek abban, sőt szerintem még ma is hisznek, hogy a fagyöngy a patkóhoz, valamint a négylevelű lóheréhez hasonlóan szerencsét hoz.

A fagyöngyöt azonban nem csak mágikus és rituális szertartásokra használták, de emberemlékezet óta használatosak gyógyító hatásai is. A növény leveléből készített főzet csökkenti a vérnyomást, csillapítja a klimax miatti fejfájást, nyugtatja az idegrendszert, és enyhíti a fájdalmas menstruációt. Vizelethajtó hatású, csillapítja a szédülést, elállítja a vérzést, szabályozza az epe kiválasztódását, valamint a hasnyálmirigy működését, pozitívan hat fokozott pajzsmirigy működéskor, és képes enyhíteni a szénanátha egyes kellemetlen tünetét. Külsőleg remekül használható a zsíros, pattanásos bőr kezelésére, a reumára, visszértágulatra és lábszárfekélyre, valamint folyásokra. Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a fagyöngy rákellenes anyagai iránt is.

Ne feledjék, hogy a bogyók a termékenység szimbólumai ugyan, de mindemellett erősen mérgezőek is, ezért ne fogyasszák őket. Inkább más módon használják fel.

Amennyiben saját (nem vásárolt) fagyöngyre áhítoznak, nem kell érte felmászniuk a feketefenyő legtetejére, elég, ha elültetik saját kertjükben. Válasszanak ki erre a célra egy idősebb fát, például gyümölcsfát, legjobb, ha almafa, és a kéregrepedésekbe, legjobb, ha az ág alsó részén, helyezzék el a ragadós termésburkú bogyót, majd várják meg, amíg “befészkeli” magát. Ez a fajta “váratlan” látogató eléggé kimerítheti a gazdanövényt, ezért olyan fát válasszanak, amely jó egészségi állapotban van.

Abban az esetben, ha azt szeretnék, hogy a fagyöngy egész évben szerencsét, elégedettséget, és jó kapcsolatokat hozzon, akasszanak fel egy piros szalaggal összekötött ágacskát a bejárati ajtó fölé. És ne feledjék, ahányszor elmennek alatta, mindannyiszor jár önöknek egy csók. Tartsák ezt be, és akkor nem csak karácsonykor, de egész évben jól érzik majd magukat.

Forrás: Tereza Viktorova