Forró és karizmatikus meghonosodott idegen

A gyömbér, latin nevén a Zingiber officinale évelő növény, amely a tropikus éghajlatú tájakon akár három méteres magasságba is megnőhet. Elegáns, keskeny zöld levelei és apró, fehéres virágai vannak. Aranysárga gyökérzete az, amit általánosan a gyömbérnek tartunk. A gyömbérnek a gyógyászaton kívül meg van a maga kiérdemelt helye a konyhában is. Az ételeknek kissé csípős, citromos ízt kölcsönöz, és az ázsiai konyhában a leggyakrabban használt fűszer a só után. Nélkülözhetetlen hozzávalója például a sushinak. A gyömbér otthon is viszonylag könnyen termeszthető növény, csak egy darab gyökérre és hozzá tartozó rügyre van szükség. A gyömbérnek fény, meleg és nedvesség kell. Szobanövényként ugyan soha nem fogja elérni eredeti magasságát, és talán nem is virágzik ki, de örömöt adhatnak csodálatos fényes levelei is. Ne csodálkozzanak, ha télire minden levelét elhullajtja, hagyják nyugodtan szobahőmérsékleten áttelelni, és tavasszal újra kirügyezik.

A gyömbér eredetileg Ázsia tropikus területeiről (India és Kína) származik, és a gyógyászatban már több mint 3000 éves hagyománya van. Felmelegítő és szárító hatásainak köszönhetően emberemlékezet óta használatos a különböző náthás megbetegedések gyógyításában. Segíti az izzadást, megkönnyíti a slejm felköhögését, oldja a slejmet, csillapítja a lázat és antiszeptikus hatású. Nátha esetén érdemes fahéjas gyömbérteát inni (1-2 csík gyömbér + egy csipet fahéj – kb. 10 percnyi főzés), vagy kóstolják meg a mézzel összekevert préselt gyömbérlét. Amennyiben a forró gyömbérteát még a nátha vagy az influenza kialakulásának kezdetén fogyasztják, amikor a fő gond még “csak” a fáradtság, a hidegrázás és a test egészére kiterjedő fájdalom, akkor a gyömbér elősegíti az izzadást, csillapítja a lázat, segít eltávolítani a toxinokat, és megelőzni a gyulladás kialakulását. Abban az esetben, ha sokat köhögnek, krákognak, vagy elmegy a hangjuk, sokat segíthet a friss gyömbér szopogatása.

Forrósságának köszönhetően a gyömbér stimulálja a perifériás vérkeringést, amit ki lehet használni a végtagok felmelegítésére, vagy akár külsőleg pakolások vagy masszázsolaj formájában reuma, derékzsába, csontsérülés, továbbá izom- és ízületi-fájdalom (arthritis) esetében. Tudományosan bizonyított tény, hogy a gyömbér gyulladásellenes és fájdalomcsillapító hatású növény. Friss gyömbér rágcsálásával például csillapítható a fogfájás is.

A keringési rendszer helyes működésének támogatásához lehet használni nyers gyömbért, tea formájában vagy szárított gyömbért, amit kapszulákban juttatunk a szervezetbe. Külső alkalmazás céljából készíthetünk erős gyömbérfőzetet, amellyel lokálisan kenegetjük a sérült területet, de akár le is reszelhetjük a nyers gyömbért, amelyből étolajjal összekeverve csodás pakolást varázsolunk. A boltokban kapható gyömbéres masszázsolaj is, amely a boróka- és eukaliptuszolajjal együtt csillapítja a végtagfájdalmat, és pozitívan hat a felső légúti megbetegedésekre. A gyömbér, bármilyen formában is használjuk, enyhíti a menstruációs görcsöket, és jótékonyan hat gyomor- vagy bélpanaszok esetén. Tisztítja továbbá a beleket, és segít megszüntetni a felfújódást, valamint a hasmenést.

Legismertebb tulajdonsága, hogy képes felmelegíteni a gyomrot. A kínai orvoslás tanai szerint a meleg gyomor az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a befogadott táplálék emésztése problémamentes legyen. A gyömbér segíti tehát az emésztést, a gyomornedvek képződését, növeli az étvágyat, és csökkenti a gyomor ingerlékenységét. A forróság és a gyomorműködés stimulálása azonban nem mindig kívánatos dolog, egy szó, mint száz a jóból is megárt a sok. Éppen ezért gyomorfekély vagy gyomorgyulladás (gastritis) esetén tilos gyömbért fogyasztani. Illetőleg, ha eleve meleg van, nincs értelme még inkább befűteni.

Mivel a gyömbér képes csökkenteni a gyomor ingerlékenységét, kiválóan használható reggeli rosszullétek, kinetózis, hányinger vagy hányás esetén. Kis mennyiségben terhességi rosszullét idején is alkalmazható. Tapasztalatok alapján bizonyítást nyert, hogy a gyömbér fogyasztása jelentősen mérsékli a kemoterápia vagy a műtéti anesztézia hatására jelentkező rosszullétet.

Igazán gyógyító finomságnak számít a kandírozott gyömbér vagy a gyömbérszirup, amelyet elsősorban a gyerekek kedvelnek. Nemcsak hogy remek az íze, és felmelegíti a szívtájékot, de rendkívül jó és hatékony gyógyszer a megfázással szemben. Éppen ezért télen legyen otthon mindig egy kis gyömbér, mert, ha úgy érzik, fázik a lábuk elég, ha szárított gyömbért szórnak a zoknijukba, és meglátják, be se kell majd fűteni.

Forrás: Tereza Viktorova