Édes földes íz, csodás rubinvörös szín, de mégsem csak ennyi. Mi magyarázza hogy titkos fegyvere a sportolóknak, fitten tart, és segít elhárítani a betegségeket.
A cékla legtöbb előnye magas nitráttartalmából adódik. Grammonként legalább hússzor több az egyéb zöldségekhez viszonyítva. A nitrátokról talán a rosszhírű élelmiszer adalékanyagok jutnak eszünkbe először amelyeknek napi mennyiségét a WHO a hatvanas években limitálta összefüggésben néhány betegséggel. A céklában levő nitrátok azonban a kutatások tanúsága szerint csökkentik a vérnyomást. A 2010-ben végzett tanulmány szerint -Queen Mary University London- már napi 250ml céklalé drámaian csökkentette a vérnyomást több órán keresztül. Azt is megfigyelték minél magasabb a kezdeti vérnyomás, annál nagyobb a csökkenés. Ezt a megfigyelést megerősítette egy ausztrál tanulmány is amely legalább 500ml céklalét javasol, és végső következtetésként kimondja:ha a céklát széles körben fogyasztanák a szív-, és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozást 10%-kal lehetne csökkenteni.
A nitrátok a szájban és a bélben levő baktériumok hatására nitrogén-monoxiddá alakulnak amely ellazítja és tágítja az ereket így lehetővé teszi a vér szabad áramlását.
Az atléták legjobb választása
A cékla nitrátjai azonban nem csak a vérnyomást csökkentik hanem az állóképességet is javítják. 2010-ben egy vizsgálat megállapította (University of Exeter ), hogy azok a felnőttek akik 500 ml céklalét fogyasztottak edzés közben 16%-kal hosszabb ideig bírták a megterhelést, mint a kontroll csoport.
A céklában a nitrátok és az egyéb antioxidánsok erősítik egymás hatását. Csökkentik az izmok oxigénszükségletét, ez lehetővé teszi a hatékonyabb edzést és csökken a fáradtság .
Mit tesz az aggyal?
Újabb vizsgálat ezúttal egy amerikai egyetemen ( Wake Forest University North Carolina) 2011-ben azt találta hogy a cékla lassíthatja a demenciát. Úgy gondolják ez egyrészt amiatt történik mert a nitrogén-monoxid az agyban is javítja a vérkeringést, másrészt a magas folsavtartalom lehet az oka. Mindössze 2 vagy 3 kis gumó elfogyasztása már biztosítja a napi folsav szükséglet 75 %-át.
Betacyanin a rák elleni küzdelemben
A cékla erőteljes gazdag színárnyalatát a betacyanin nevű pigmentnek köszönheti amely egyben erőteljes antioxidáns is. A betacyanin hatására 12,5 %-kal lassul a prosztata és mellráksejtek növekedése. (2011 Howard University Washington, USA). A további kutatások dolga hogy bebizonyítsa magának a gumónak a fogyasztása is előidézi-e a pozitív hatást.
És végül de nem utolsó sorban a cékla igen magas rosttartalommal bír. 100 gr cékla fogyasztása már a napi ajánlott rostmennyiség 10%-át tartalmazza. A benne levő betain normalizálja a gyomorsav szekréciót. A vegyület növeli a sav mennyiségét a gyomorban ha nincs elég és antacidként működik túltermelés esetén. További antioxidánsai pedig -vulgaxanthin, betalain és betanin- segítik a glutation termelését amely közreműködik a máj méregtelenítő folyamataiban.
A lakosság körülbelül 10-15-%-a megtapasztalja a céklával kapcsolatban a beeturia jelenségét, vagyis azt, hogy nagyobb mennyiségű cékla fogyasztása a vizeletet rózsaszínűre változtatja. Ezt az egyszerű dolgot azonban a kutatók sem értik teljesen, csupán azt tudják mondani nincs ok aggodalomra, a cékla fogyasztása egészséges.