Szívbetegség? Mit tart mindenki a fő okozójának: koleszterin, telített zsírsavak. A hagyományos meggyőződéssel szemben mégis az alacsony magnézium szintet találták a betegség legfőbb előrejelzőjének. Ezt a kijelentést a szív és érrendszeri kutatások részletes elemzésének alapján tették a kutatók. A tanulmányokat egészen 1937 -ig visszamenűleg vizsgálták. Az ötlet pedig Midred Seeligtől származik aki 40 éve kutatja a szív és érrendszeri betegségek és a magnéziumhiány összefüggését.
Korábbi kutatások során kiderült hogy az alacsony magnéziumszint összekapcsolható az összes kockázati tényezővel
-a magas vérnyomással
-az artériás plakkok kialakulásával
-a lágy szövetek meszesedésével
-a koleszterinnel
Úgy tűnik az igazi bűnös az alacsony magnézium szint.
Már 1957-ben kimutatták az összefüggést amely erős és meggyőző volt az alacsony magnéziumszint, az atherogenesis és a lágy szövetek meszesedése között. De ezt a kutatást széles körben és azonnal figyelmen kívül hagyták amikor a figyelem a koleszterin és a telített zsírsavak felé fordult. Ezután a korai fordulat után azonban mégis egyre több értékelhető vizsgálat talált összefüggést, és társította az alacsony magnéziumszintet az összes többi rizikófaktorhoz.
Az egészhez még hozzájárult a kalcium emelkedett bevitele étrendkiegészítők segítségével amely nem járt együtt arányos mennyiségű magnézium bevitellel. Ezért tanulmányok azt is leírják hogy a kalcium kiegészítők amelyek nem járnak együtt megfelelő magnézium pótlással szintén emelhetik a szívbetegségek kockázatát.
A következtetés a kutatók szerint nyilvánvaló. A szívbetegség Amerikában még mindig az első számú gyilkos, és ezt már nem lehet a koleszterin számlájára írni mivel két évtizede használják a sztatinkezelést a koleszterinszint csökkentésére. Az a tény, hogy az alacsony magnéziumszint mindig kapcsolódik a szívbetegségek kockázati tényezőihez és tüneteihez -mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az arrithmia, az angina és a szívroham-már túlságosan kényszerítő bizonyíték.
A jelenlegi étkezési szokások szerint általában magasan feldolgozott termékeket fogyasztunk. A feldolgozás során és a veszteségek miatt a gabonákból és más zöldségfélékből elvesznek a tápanyagok így a magnézium is. A hüvelyesek és a csonthéjas magvak tartalmaznak nagy mennyiségű magnéziumot de ezek aránylag ritkák az étkezésben.És ennek az oka éppen az a törekvés, hogy csökkentsük kalóriákat és a zsírokat az étrendben. Néhány generáció alatt ez oda vezet hogy a gyermekek eleve magnéziumhiányos állapotban jönnek a világra.
Mivel a modern étkezési szokások és a stresszes életmód az egész világon elterjedt, egyre több emberben tapasztalható alacsony Mg -szint, viszont növekszik a szív-és érrendszeri betegségek száma- a szerzők szerint. Valószínűleg több ember magnézium hiányos mint ahányan tudnak róla.
Forrás MNT