Megint a tökfélék népes családjának egy tagja a sárgadinnye. Sárgadinnye mondjuk az összesre de azért van közöttük különbség. Hálószerű mozaik minta a bőrön vagy hosszanti mély barázdák, vagy éppen nem olyan mély barázdák színes vagy színtelen kivitelben mint a kosárlabdán,vagy éppen teljesen sima bőr. Hát ők a sárgadinnyék a tökfélék családjából. A család sokféle tagja könnyen beporozza egymást és máris megjelent egy újabb hibrid.
Melyik lehet az eredeti? Európában a mediterrán térségben termő sárgadinnye egy Róma közelében lévő város nevét viseli – Cantaloupo in Sabina- vagyis Cucumis melo var cantalupensis. Magjai Örményországból kerültek az 1400-1500 as években a pápai kertekbe. Talán így volt? A történészek sem tudják megmondani pontosan honnan ered. A Cucurbitaceae család több tagja vadon él Afrikában azonban oda is csak úgy kerültek Ázsiából, talán Indiából vagy Kínából. Viszont a sokféle sárgadinnyét mint gyümölcsöt, és sokféle magját mint rágcsálnivalót fogyasztják szerte a világon. A bennük levő anyagok azonban közel azonosak, és a bőr és a szem egészségének szempontjából igen fontosak számunkra.
Mit tartalmaz ami olyan értékes számunkra
A sárgadinnyében együtt van jelen az alfa és a béta-karotin, és tartalmazza azok származékait is . Az alfa-karotin esetében ez a lutein, a béta-karotin esetében – ha nem említjük az A-vitamint – a zeaxantin és a kriptoxantin. Karotinoidjaihoz csatlakozik a luteolin nevű flavonoid , az antioxidáns szerves savak mint a ferulsav vagy kávésav , és az uborkánál már említett gyulladáscsökkentő cucurbitacinok.
Ha osztályoznánk a benne levő különböző anyagok mennyiségét kiváló pontszámot kapna a C és A-vitamin tartalma, elég magasat a kálium tartalma és még mindig jót a B-vitaminok, a K-vitamin , a magnézium és a rostok . Ha pedig a magokat is fogyasztjuk akkor megemlítendő az alfa -linolénsav tartalom.
Mi jut eszünkbe a béta-karotinról-természetesen a sárgarépa. Akkor kis összehasonlítás. Néhány sárgadinnye béta-karotin tartalma igen magas. 100 gramm friss gyümölcsre számítva 3138 mikrogramm. Ha összehasonlítjuk a naranccsal 30x annyi benne a béta-karotin. És a klasszikus sárgarépával mi a helyzet. A sárgarépa 100 grammjában kb. 8300 mikrogramm béta-karotin van, ezt nem lehet felülmúlni, viszont a nyári melegben inkább előfordul hogy elfogyasztunk egy érett lédús sárgadinnyét -ami valószínűleg több mint 100 gramm-mint az hogy reszelt sárgarépát rágcsálunk. És a hatalmas előny a sárgarépa javára a nyári hónapokban máris kiküszöbölve.
Egy rövid összefoglalás kb. 150 gramm sárgadinnye tartalmáról csak a kiemelkedő mennyiségeket szemlélve.
-összesen 53 kalóriát tartalmaz
-0,3 gramm zsírt
-13 gramm össz. szénhidrátot, 12 gramm cukrot, 1,4 gramm rostot és 1,3 gramm fehérjét
– ha megeszünk ennyi sárgadinnyét egyúttal elfogyasztjuk a szükséges napi A-vitamin 105%-át (!), a szükséges napi C-vitamin 95%-át, a kalcium 1%-át ,a vas 2%-át, K-vitaminból, B-vitaminokból, káliumból és magnéziumból kb. pedig esetenként kb. 5 %-ot.
Akkor térjünk vissza a címhez
A karotinoidok a természetben található sárga és vörös pigmentek ismert száma több mint 600. Ezek közül csak 40-50 található meg az emberi táplálkozásban ,és csak 14-15 mutatható ki a vérből.Azok közül amelyeket kimutathatunk az emberi vérben egyedi tulajdonságokkal bír a lutein és a zeaxantin. Ez a kettő jelentős mennyiségben található a szem sárgafoltjában és szerepük szerint kiszűrik a káros kék hullámhosszú fényt. Minden jel arra mutat rendszeres fogyasztásuk talán kivédheti az időskori makuladegenerációt.
A fenti kettős nemcsak a szemben hatékony hanem a bőrben is, sőt jelentős mennyiségben jelen van ott is. Elég csak szorgalmasan fogyasztani a gyümölcsöket és a zöldségeket -köztük nyáron a sárgadinnyét – és a bőrben mindkettő felhalmozódik. Védik a bőrt az UV -sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától . Gyulladás, öregedés , a sugárzás által kiváltott fotokarcinogenitás.
A másik vonal az A-vitamin.
Mi van akkor ha májban átalakul a béta-karotin A-vitaminná. Ez az opció is a szem, a bőr, a haj, a körmök egészségéhez vezet meg még sok minden máshoz!
Az A-vitamin számos szempanasz kezelésében segíthet, véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Részt vesz az ellenanyag-aktivitással rendelkező fehérjék, az úgynevezett immunglobulinok képzésében. A májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet.
Gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést. Védi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját. Tüdőtágulat és pajzsmirigy-túlműködés esetén is jó kiegészítő hatóanyag. Visszatérve a béta-karotinhoz külön figyelmet érdemel a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt. Már kimutatható direkt összefüggés a béta-karotin fogyasztás jótékony hatása a prosztatarák és a vastagbélrák vonatkozásában.
Mit tesz még értünk a sárgadinnye?
-A vérnyomásunk szempontjából fontos káliumot és rostokat biztosítja. Magas vérnyomás esetén a nátriumbevitel csökkentése mellett fontos a káliumbevitel növelése is -együnk nyáron sárgadinnyét.
-A magas káliumbevitel összefüggésbe hozható a stroke előfordulásának csökkenésével, az izomtömeg és a csontsűrűség megőrzésével, és a vesekő kialakulásának csökkenésével is.
-A magas rost és víztartalom megelőzi a székrekedést és egészségesen tartja az emésztőrendszert.
-És nem utolsó sorban amit a „számlájára” írhatunk még a nyári melegben az a hidratálás. Magas elektrolit, C-vitamin és víztartalom a hajnak, a bőrnek, az őket felépítő kollagénnek, de azt is mondhatnám egyszerűen csak oltja a szomjunkat.
Forrás: medicalnewstoday.com,whfoods.com , medscape.com