Az ecet a természet egyik ajándéka az emberiségnek. Már időszámításunk előtt 5000-ben a babilóniaiak készítettek a datolyapálma gyümölcséből bort és ecetet és használták mint élelmiszert pácolásra, tartósításra. Ecetmaradványokat találtak az egyiptomi urnákban ie. 3000 -ből, és találtak kínai írott forrásokat ie.1200 körülről. Ie. 400 körül Hippokratesz a modern orvoslás atyja már mézes almaecetet javasolt különböző betegségek kezelésére beleértve a köhögést és a megfázást. Higított ecetből készült energetizáló italt használtak az ókori Rómában és Görögországban amely savanyú borból ( ami éppen ecetesedett) vagy ecetből, vízből, mézből és gyógynövényekből állt és a neve posca. Míg a görögök ezt mint orvosságot használták a római hadseregben mindennapi itallá változott amely segített elkerülni például a víz által okozott betegségeket. A történelem során mint sebfertőtlenítő is előkerült amely háborús időszakban segítette a sebek tisztítását és a sebgyógyulást.
A francia folklór az almaecetnek (és a benne levő gyógynövényeknek) még ennél is erőteljesebb hatást tulajdonít. A történet szerint a XVII. században a nagy pestisjárvány idején Marseilles-ben négy tolvaj garázdálkodott. Kifosztották a házakat, a halottakat és a sírokat. A népek nemigen törődtek evvel lévén volt nagyobb bajuk, és amúgy is azt gondolták a tolvajokat utoléri a büntetés, mármint a pestis. De nem így történt. Végül amikor elfogták őket a könnyebb halálért cserébe a bírák az elixír receptjét kérték amely megvédte őket a fekete haláltól. A recept amely a négy tolvaj ecetje elnevezést kapta nem volt más mint almaecetben áztatott gyógynövények keveréke.
Ecet tehát volt és van -lesz is még sokáig biztosan-, így feltételezhető hogy a vele kapcsolatos megfigyelések igen régről származnak, és több generáció tudását rejtik magukban.
Hogy készül az almaecet?
Mint minden más ecet a gyümölcsben levő cukrok alkoholos erjedésen mennek keresztül egy élesztőgomba segítségével -a cukorból alkohol lesz- majd egy második lépésben az alkoholból ecet képződik. Minél édesebb volt a gyümölcs, annál erősebb lesz az ecet. Bármilyen ecetet nézünk a savas ízt a bennük levő ecetsavnak köszönhetik, és ez egészül ki a gyümölcsre jellemző egyéb anyagokkal. Az almaecet esetében ez a pektin, B-vitaminok, C-vitamin, ásványi anyagok-nátrium ,kálium, foszfor,kálcium, magnézium és vas- nyomelemek, mint fluor ,és réz, valamint bioflavonoidok, citromsav, almasav, tejsav, enzimek és aminosavak.
Mire is használjuk mint házi szert?
Itt természetesen nem a salátaecet következik meg az ablaktisztítás, hanem azok az egészségügyi előnyök amelyek népi megfigyelésen alapulnak.
-csökkenti a vércukor szintet (2 vagy 3 kávéskanállal 2,4 dl vízhez)
-csökkenti a koleszterin szintet (2 vagy 3 kávéskanállal 2,4 l vízhez)
-elősegíti a fogyást ( 2 kávéskanállal 2,4 dl vízbe minden étkezés előtt)
-tisztítja a bőrt, zsíros aknés bőr esetén ( 2 evőkanál almaecetet felhigítunk 2,4 dl vízzel ,majd evvel a folyadékkal naponta többször ecseteljük a pattanást. Másik változat : két csésze almaecetbe 45dkg reszelt tormát áztatunk két hétig, majd a leszűrt lével ecseteljük a pattanásokat.)
-eltünteti az öregségi foltokat:két teáskanál almaecet egy teáskanál hagymalével keverve és a foltokat naponta ecseteljük. Az eredmény két hét múlva látható.
-leszárítja a szemölcsöket
-korpás fejbőr esetén bedörzsölésre vagy egyszerűen hajöblítésre mint általában a többi ecet
-enyhíti az leégés tüneteit (a gyulladt bőrt almaecettel átitatott törülközővel kell borogatni)
-javítja a keringést és csökkenti a vérnyomást
-mindenféle csípés borogatására megfelel
-bőr és körömgombásodás kezelésére, áztatásra és ecsetelésre
-hüvelyi gombás fertőzések kezelésére ülőfürdőnek vagy hüvelyöblítésre (ez utóbbit ne nagyon próbáljuk ki, lévén ha nem találjuk el az oldat megfelelő pH -ját többet ártunk mint használunk)
-enyhíti az ízületi gyulladást és a merevséget ( a fájó ízület kezelésére egy kenőcsöt kell készítenünk amely két tojás fehérjéből, 125 ml almaecetből és 60ml oliva olajból áll )
-csontritkulás esetén
-enyhíti a torokfájás és arcüreggyulladás tüneteit
-fokozza az emésztést
-ugyanúgy jó hasmenés mint székrekedés esetén
-az a fránya cellulit: három rész almaecet és egy rész masszázsolaj ( ez annyira nem lehet régi megfigyelés hisz nagyanyáink nemigen ismerték a cellulit meg a masszázsolaj fogalmát)
-megfázás esetén pedig egy darab csomagoló papírt áztassunk be almaecetbe majd az egyik oldalára szórjunk fekete borsot és a borsos felével tapasszuk a mellkasunkra. Fedjük be meleg törülközővel és pihenjünk benne 20 percet.
-segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, késlelteti az öregedést, serkenti a gondolkodást
A fenti receptek közül néhány elég bizarrnak tűnik – néhányat inkább ne próbáljunk ki – ezt a legutóbbi sort pedig már kicsit túlzásnak találom. Csak pár evőkanál ecet és mindenki fiatal maradhat?
Összefoglalva az ajánlásokat : 2-3 teáskanál almaecet 2,5 dl vízhez adva ugyanúgy fogyasztható belsőleg ahogy borogatás is készíthető belőle vagy esetleg lábfürdő. Megfázás esetén azonban csak a legbátrabbak próbálják ki a borsos borogatást, fogalmam sincs mi lehet belőle, vagy mennyire marja fel a bőrt.
Egy merőben más szemszög: mit tesz az orvostudomány ha szembe találja magát egy házi szerrel és az egészségügyi előnyök ilyen széles skálájával.
- A: nem törődik vele.
- B: azt mondja nem igaz
- C: elkezdi vizsgálni
Nos az almaecet vonatkozásában az a néhány kutatás talált némi igazolható hatást. Ezek az étkezés utáni vércukorszint csökkentő hatás , a koleszterin szint csökkentő hatás és a fogyás elősegítése. Ezek a hatások akkor is megfigyelhetőek ha naponta legalább egy egész almát elfogyasztunk. Persze minden egyes állítás alapos igazolásához sok pénzre és időre lenne szükség, de néhány a tapasztalat alapján szintén igaznak bizonyulhat, mégpedig a gyulladáscsökkentő hatása borogatás formájában, az ecsetelés és áztatás hosszú távon szintén hatékony lehet a bőr és a köröm gombás fertőzése esetén.
Tartsuk mindig szem előtt a házi szerek alkalmazásánál az esetleges veszélyeket : Az ecet ha erős vagy higítatlan felmaródásokat okozhat a bőrön, a szájban a gyomorban. A kutatások tükrében pedig egyes gyógyszerekkel együtt tartós és nagy mennyiségű szedése nem ajánlatos . Ezek az inzulin, a vizelethajtó hatású tabletták és a Digoxin nevű szívgyógyszer.
Végül álljon itt a híres négy tolvaj ecet receptje
Hozzávalók
2 evőkanál apróra vágott friss levendula
2 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
2 evőkanál apróra vágott friss menta
2 evőkanál apróra vágott friss zsálya
2 evőkanál apróra vágott friss majoránna
2 evőkanál apróra vágott friss ánizsillatú izsóp
4 gerezd fokhagyma (hámozott és zúzott)
1 liter fehér bor vagy almaecet (lehetőleg nyers)
Tegyük a hozzávalókat egy jól záródó üvegbe és 7-10 napig hagyjuk állni napfényes helyen, majd szűrjük le. Szobahőmérsékleten tároljuk. A recept írója is inkább kulináris használatra ajánlja ezt a kivonatot , nem garantálja hogy segítene pestis esetén.
Forrás: WebMD