Vinca minor-kis meténg

Télizöldek- a közös név több évelő örökzöld virágzó cserjét takar amelyek mind az Apocynaceae család tagjai. Már évszázadok óta használják a télizöldeket a népi gyógyászatban sőt a Középkor mágikus varázslóinak is kedvence volt . Lila virágú fajtáját a babonás európaiak egyenesen a varázsló violetjeként tartották számon amely mágikus erejével elűzi a gonosz szellemeket.

Két számunkra legismertebb képviseljük a kis meténg/Vinca minor és nagyobb változata a nagy meténg/ Vinca major. Mindkettő Európa déli részéről származik  de a kisebb termetű fajta  megtalálható Északnyugat-Afrikában, Közép-Ázsiában, valamint  Észak-Amerika egyes részein.  A középkori kolostor és kastélykertekben már termesztették és a régészek néha a vadon megmaradt növénypopulációk környékén keresik az egykori települések nyomait.

A kis meténg, vagy más néven kis télizöld egy alacsonyan szétterülő, talajtakarásra kiválóan alkalmas kúszó félcserje, amely terebélyes szőnyegként borítja be a talajt. Fagytűrő évelő és mivel örökzöld, leveleivel és virágaival egyaránt díszít. Áprilisban nyíló, ötszirmú kékeslila virágai nagyon jól mutatnak az élénk-zöld, hosszúkás, fényes levelek sokasága között. A nagy meténg sokban hasonlít kisebb testvérére de szív alakú levelei nagyobbak, illetve élük és nyelük szőrös. Gyógyászati szempontból helyettesíthetők egymással.

Mindkét gyógynövényt évszázadok óta használják mint összehúzószert hasmenés, fogínyvérzés és túlzott menstruációs vérzés esetén, valamint szédülés fejfájás és rossz memória legyőzésére. A gyógynövényből kivont egyik alkaloidból pedig egy Magyarországon nagyon ismert agyi értágító hatóanyaga készült, amelynek gyártásához  egyszersmind egy híres magyar szabadalom fűződik -amelyről később ejtek szót.

A növény a hagyomány szerint nemcsak a valódi sebeket gyógyítja  (összehúzó hatása miatt), de azoknak is enyhülést hoz akiknek “sebei a múltban gyökereznek”:gyógyulás fizikai és érzelmi szinten egyaránt. A név Vinca  talán a pervincere szóból származik jelentése legyőzni, vagy inkább a “pervincine” szóból jelentése szorosan kötődni. Akár így volt akár úgy ez utóbbi dologhoz fűződik a hiedelem: ha férfi és nő együtt elrágcsál néhány levelet ,közelebb kerülnek egymáshoz és  erősödik  a kettejük közötti kötődés. A házasságkötéskor használt örökzöld télizöld  levelek a hűséget jelképezik, egybekötik a párt örökké. Az örökzöld levelek és virágok tehát a barátság a hűség ,  a tisztaság a szépség és a  szerelem megtestesítői. Így  nemcsak esküvői szertartásokon  használták hanem mint szimbólumot  fiatal  hajadon leányok temetésén .

Aktív hatóanyagok

A télizöld meténg hatóanyagait két fő csoportra oszthatjuk: alkaloidok és tanninok, bár levelében többféle flavonoid is található.

  • Alkaloidok : vincine, vincamin és vincaminine

A leggyakrabban emlegetett hatóanyag a vincamin, és ez volt a főszereplője annak a  kutatásnak amelyben új vérnyomáscsökkentő hatóanyagot szerettek volna felfedezni. Bár vérnyomáscsökkentő hatása nem bizonyult elég hatékonynak ennek a kutatásnak a kapcsán azért bebizonyosodott, hogy a népgyógyászati alkalmazásnak van némi alapja. Hatására nőtt az agyi vérkeringés, fokozódott az oxigénfelhasználás és nőtt a sejtek táplálkozása. Bár ezeket a megállapításokat állatkísérletek alapján tették, az eredményeket később sikerült emberen is bizonyítani. Arra a következtetésre jutottak hogy a vinkamin javítja az agyi vérkeringést, ezáltal olyan állapotok kezelésére használható amelyek a gyenge agyi vérkeringéssel vannak összefüggésben például agyi érelmeszesedés, a korral járó hallásvesztés, fülzúgás, szédülés, memória romlás, feledékenység. Bár hozzá kell tenni a javulás csak kúraszerű kezeléstől várható 3-6 hét elteltével.

  • Tanninok

A csersavtartalomnak köszönhető összehúzó hatása ,amely  különösen  a bőr, a nyálkahártyák a méh és az emésztőtraktus esetében használható.

A növény leggyakrabban használt része a levele és a virága amelynek gyűjtési ideje a népgyógyászati  hagyományok szerint  általában március és május . Mivel a vinkák örökzöld növények a levelek egész évben rendelkezésre állnak.  Az eddigi vizsgálatok szerint a tavasszal és télen  gyűjtött levelek hatóanyag tartalma között nem lehetett jelentős különbséget felfedezni. Mindkét télizöld tavasszal kezd virágozni de a virágokat egészen télig megtalálhatjuk a növényeken.

Használata:

– a vinca minor  stimulálja a keringést, növeli a véráramlást az agyban és minden olyan tünetnél alkalmazható ami ezzel a csökkent működéssel hozható összefüggésbe például  fejfájás, fülzúgás, Meniere-betegség, szédülés és hallásvesztés, agyi érelmeszesedés ami demenciához vezet 

használható lenne a népszerű keringési stimuláns a gingko biloba alternatívájaként olyan betegeknék akik vérhigítót szednek

– torokgyulladás,  szájüregi fekélyek , fogfájás és vérző fogíny esetén a leveleket el kell rágni

-A virágot lehet használni  depresszió és idegrendszeri betegségek , például mint a szorongás és szezonális affektív zavar esetén

-összehúzó hatása miatt növeli a szövetek tónusát, szabályozza áteresztő képességüket, ezért hatékony hasmenés, erős menstruációs vérzés esetén, de az összezúzott leveleket külsőleg sebek fedésére is lehet használni. Lehetséges kombinációja egyéb összehúzó hatású gyógynövényekkel mint apró bojtorján, palástfű.

És végül a magyar vonatkozású szabadalomról

A Vinca minor egyik alkaloidjának kémiai átalakításával készült  a sokak által ismert gyógyszer a Cavinton hatóanyaga: vincaminból-vinpocetine (ethyl-apovincaminate) . Vagyis csak készült ameddig meg nem oldódott a molekula totál szintézise. A növény nagyüzemi termesztése ugyanis nehéz és kockázatos, mert az árnyas, erdőszéli helyeket kedveli, a termés és így a termelés is nagyban függ az időjárástól- ez pedig semmilyen gyártási folyamatnak nem tesz jót.Szántay Csaba vegyészmérnök vezetésével a Richter Gedeon Gyógyszergyár kutatócsoportja megoldotta a feladatot. Ez a gyógynövényből származó hatóanyag Magyarországon 1977 óta  gyógyszerként van forgalomban.