Van még ami használ is?

pilulaVannak  olyan dolgok  amelyek  igen kedvelt témái a kutatóknak. Ilyen az oxidatív stressz intézménye  amire szinte mindent (gyulladást, cukorbetegséget, szív és érrendszeri problémákat) rá lehet kenni, vele kapcsolatban az antioxidánsok előnyei millió variációban. Antioxidánsok kapcsán  először a C-vitaminhoz meg az E-vitaminhoz lukadunk ki és szorosan követi őket  a témában  valamilyen növényi anyag amelynek  vizsgálatára   számtalan  módszert  lehet kiötölni  és kimutatni előnyös  hatásaikat az egészség, az öregedés, a gyulladás, az Alzheimer -kór és nem sorolom tovább minek a   vonatkozásában.

Aztán jönnek ugyanolyan gondolkodó kutatók akiknek megakad a szeme az ember számára szinte tökéletesnek tűnő mindenféle anyag jó tulajdonságain, gondolnak egyet, és megpróbálnak olyan kísérleteket összehozni amelyek romba döntik, vagy legalábbis megingatják az előbbiek kapcsán már belénk ültetett bizalmat.

Az elmúlt héten  miben is ingattak meg bennünket? Az antioxidánsok  tulajdonságai korántsem annyira előnyösek számunkra mint gondoljuk,  nagy mennyiségben meg kifejezetten kártékonyak, a francia paradoxon a maga mindent gyógyító vörös borával csak kitaláció, és már a fekete csokit sem rágcsálhatjuk avval az illúzióval hogy nem a falánkságunk csak az egészségünk érdekében tesszük .

Ha tovább kutatunk a tudományos irodalomban mondjuk a multivitaminok után akkor kiderül normális táplálkozási szokások mellett ( remélem kimondhatom Magyarország ebbe a kategóriába tartozik) nincs szükségünk multivitain szedésére, és az egyik  legnagyobb tévhit hogy a C-vitamin szedésével megelőzhetjük a náthát. Nesze neked egészségtudatosság! (Ez utóbbi megjegyzést az egyik cikk kapcsán a facebookon olvastam.)

Ezek után ugyan kicsit keresgetnem  kellett de  mégis találtam valamit. A cikk   a tekintélyes  amerikai Smithsonian intézet internetes lapjában jelent meg. Azt hiszem egyet tudok érteni a tartalmával.

A címe:  Öt vitamin és étrend kiegészítő amit tényleg érdemes fogyasztani

A D-vitamin

A D-vitaminnak vannak talán a legkedvezőbb hatásai amiért érdemes fogyasztani. 2008-ban ,és 2013-ban ismét metaanalízitst végeztek a D-vitamin kapcsán. Azaz összesítették a tudományos irodalomban már meglévő számos kutatás adatait , és arra a következtetésre jutottak hogy azok a felnőttek akik D-vitamin kiegészítést szedtek tovább éltek, mint akik nem.

Gyerekekkel kapcsolatos kutatások szerint a jó D-vitamin ellátottságú gyerekek kevésbé kapták meg az influenzát.

Idősebb felnőtteknél javítja a csontok állapotát, csökkenti a törések gyakoriságát.

A D-vitamin szedésnek nem mutathatók ki hátrányai és a bemutatott előnyök elegendőnek tűnnek ahhoz  hogy kimondhassuk : a D-vitamint mint étrenkiegészítőt érdemes szedni.

A probiotikumok

Ki ne hallott volna már a bennünk élő több trillió  sejtről  (oldalunkon is több cikk foglalkozott már ezzel a témával ) amelyek részt vesznek egészségünk szabályozásában. Az pedig eléggé káros lehet ha hirtelen megritkítjuk, vagy kitöröljük őket -például antibiotikum szedésével. Ha ezt végiggondoltuk nem érhet nagy meglepetés bennünket hogy a második dolog aminek szedésével tényleg használunk magunknak az a probiotikum. Természetes vagy kapszulázott formában hatékonyan állítják helyre a bélflórát egy-egy antibiotikum-kúra urán. Mint a legtöbb étrend kiegészítőt nem szükséges állandóan szedni őket, de a fent említett speciális esetben tényleg hatékonyak.

A cink

A C-vitamin lehet hogy nem segít abban hogy kezelje vagy megakadályozza a náthát, de egy másik széles körben használt  étrend kiegészítőnek valóban van ilyen hatása. Ez az ásványi anyag amely részt vesz a sejtanyagcsere különböző folyamataiban úgy tűnik hatékonyan akadályozza  a náthát okozó rhinovírusok replikációját.

Számos tanulmány támasztja alá hogy azok akik az éppen kezdődő megfázásukra  cink -kiegészítőt szedtek-azokhoz képest akik placebót kaptak – rövidebb idő alatt vészelték át a megfázást, és tüneteik kevésbé voltak súlyosak.

Tehát ha jön a megfázás kezdjünk el cinket szedni leginkább rágótabletta formában

A  niacin

A  B3-vitaminként ismert niacin már sokféle  betegség vonatkozásban hatékonynak bizonyult. Magas koleszterinszint, Alzheimer-kór, cukorbetegség, fejfájás, de a  legtöbb esetben igen nagy dózisban -napi több gramm-kellene szednünk. A napi átlagos niacin-kiegészítés azonban egy esetben mégis hatékonynak bizonyult: csökkenti a stroke és a szívinfarktus kockázatát szívbetegeknél.

A niacinnak vannak egyéb  érdekes tulajdonságai is, különösen ha figyelembe vesszük azt a vitát amely mostanság  antioxidáns-nem antioxidáns témában folyik. Erről egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

És végül a fokhagyma

A fokhagyma  különleges előnyei amelyekkel megajándékoz bennünket már széles körben ismertek. Antibiotikus tulajdonsága nem képezheti vita tárgyát .

Ha azonban magas hatóanyag tartalmú tabletta formájában fogyasztjuk bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.

A fenti öt  szer  hatékonyságával kapcsolatban még  számtalan hivatkozást  találhatnak a Smithsonian.com cikkében.

Forrás: www.smithsonianmag.com

Five Vitamins and Supplements That Are Actually  Worth Taking