Rezveratrol és a francia paradoxon

A rezveratrol (az eredeti, többnyire angol nyelv? szakirodalomban resveratrol, aminek az angol kiejtés miatt javasolt magyar irásmódja: rezveratrol) az utóbbi néhány évben vált az élettan és a biokémia, s?t ma már a klinikai vizsgálatok tárgyává. Az iránta mutatott nagyfokú érdekl?dés feltehet?en annak tudható be, hogy megtalálták a vörösborban, és így sokan benne vélték felfedezni azt a hatóanyagot, amely képes lehet – legalább részben – megmagyarázni az ún. Francia Paradoxon jelenséget.

A Francia Paradoxon

rezveratrolA franciák épp annyi zsíros ételt fogyasztanak, mint pl. a norvégok. Ennek ellenére a szívinfarktus gyakorisága Franciaországban kb. ötöde a pl. Norvégiában, vagy éppen a Magyarországon tapasztalhatónak. S?t, egész Európában Franciaországban a legalacsonyabb a halálos kimenetel? szívinfarktus gyakorisága. E jelenséget – mármint, hogy a magas zsírbevitel mellett is váratlanul alacsony a szívinfarktus el?fordulási aránya Franciaországban – nevezzük Francia Paradoxonnak.

A paradoxon “felfedezése” után szinte már azonnal gyanították, hogy a Francia Paradoxon oka nem a szerencsés francia génekben keresend?. Inkább a franciák vörösbor szeretete, ill. az a tény, hogy a szeretett ned?b?l viszonylag sokat fogyasztanak, feltehet?en jóval többet, mint pl. a norvégok. Ma már ismert, hogy a vörösbor valóban tartalmaz számos kedvez? élettani hatással bíró vegyületet: speciális flavonoidokat és rezveratrolt, ill. az is, hogy ezek közül els?sorban a rezveratrol tehet? felel?ssé a Francia Paradoxon jelenségért.

Az a szokatlan gondolat, hogy egy alkoholtartalmú ital, mint pl. a vörösbor, kedvez? élettani hatással bírhat, alapos és mindenre kiterjed? kutatói munkát indított el a világ számos élettani és biokémiai laboratóriumában. Mind a mai napig egyre növekv? számban jelennek meg tudományos közlemények, melyek a rezveratrollal kapcsolatos biokémiai és élettani kutatások eredményeir?l számolnak be, és amelyek a rezveratrol valóban jótékony hatásait bizonyítják. Kiderült pl., hogy a rezveratrol gyulladasgátló és rákellenes hatással bír, csökkenti az inzulin-rezisztenciát 2-es diabetesben, javítja az ún. oxidatív státuszt, az erek állapotát, és mind ezek mellett úgy t?nik növeli a várható élettartamot (lásd a részleteket alább). A Mayo Klinika belgyógyászati osztályának vezet?je, Dr. Breant Bauer szerint: “a rezveratrol a legjobb dolog, ami az utóbbi években az emberrel történt”.
Nos, számos jel utal arra, hogy Dr. Bauernak talán még igaza is lehet; érdemes tehát összefoglalnunk az alábbiakban a rezveratrollal kapcsolatos, a szakirodalomból kihámozható tényeket.

Irodalom:
1. Siemann EH, Creasey LL. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am J Enol Vitic. 1992; 43(1): 49-52.

Forrás: www.t-resveratrol.hu