Ragadozó baktérium lehet az új fegyver a szuperkórokozók ellen

Ragadozó baktérium lehet az új fegyver a legtöbb gyógyszernek ellenálló baktériumok elleni harcban – állapította meg egy új brit tanulmány.

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a Bdellovibrio bacteriovorus úgy viselkedik, mintha “élő antibiotikum” lenne, amely segít legyőzni a súlyos fertőzéseket – tudósított a BBC hírportálja a Current Biology című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányról.
A gyógyszereknek ellenálló kórokozók, vagyis a szuperbaktériumok egyre nagyobb térnyerése arra ösztönözte a kutatókat, hogy úttörő módszereket próbáljanak ki.
A Bdellovibrio bacteriovorus gyorsan mozgó baktérium, mely bejut más baktériumok belsejébe, belülről felfalja és felpuffasztja őket. Amikor eleget evett, osztódik és kitör az elpusztított gazdatestből.
A londoni Imperial College és a Nottinghami Egyetem közös kutatócsoportja arra használta a Bdellovibriót, hogy elpusztítsa vele a Shigella szuperbaktériumot, az ételmérgezés egyik gyakori okozóját.
A Shigella évente mintegy 160 millió embert betegít meg, több mint egymillió ember halálát okozza, nagyrészt fertőzött étel útján.
Laboratóriumi kísérletekben a ragadozó baktérium megsemmisítette a Petri-csészében lévő Shigella-tenyészetet. Ezután hallárvákat fertőztek meg halálos adag Shigellával, három nap után csak 25 százalékuk volt életben.
Amikor azonban a hallárvák megkapták a ragadozó baktériumot is, 60 százalékra ugrott a túlélési arányuk.
Serge Mostowy, az Imperial College kutatója a BBC-nek elmondta, hogy az új módszer határozottan kreatív.
“Attól különleges, hogy a gazdaszervezet képtelen ellenállóvá válni a ragadozóval szemben” – magyarázta. Hozzátette, hogy a tanulmány az élő antibiotikumok kutatásának fontos mérföldköve.
A tanulmány készítői úgy vélik, a Bdellovibrio a fertőzött sebek kezelésében hasznosabb, mint az egész testben elterjedt fertőzésekében, mivel a ragadozó baktériumot könnyű a sebbe juttatni.
Azt is észrevették, hogy a ragadozó baktérium a hallárvák immunrendszerével együttműködve volt a leghatékonyabb.
“Úgy tűnik, a Shigella megtámadja az immunrendszert is, azonban ha jelen van a ragadozó Bdellovibrio, az a szervezetbe juttatja a megsemmisített Shigella apró darabjait, melyek még inkább arra ösztönzik a hal immunrendszerét, hogy lépjen fel a betolakodó ellen” – magyarázta Liz Sockett, a Nottinghami Egyetem kutatója.
A Bdellovibrio egy sor baktérium – köztük az E. coli és a szalmonella – ellen is hatásos. A kutatók nem tapasztaltak mellékhatásokat. A halak elviselték az igen nagy dózisú Bdellovibriót is.
A ragadozó baktérium természetes jelenlétét az emberi szervezetben korábbi kutatások már kimutatták.

http://www.bbc.com/news/health-38077263

MTI