Nem nagyon harapnak a britek a kalóriafeltüntetéses rendszerre

Nagy-Britannia egyik vezet? étteremláncának vendégei mindössze két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak azóta, hogy az étlapokon elkezdték feltüntetni a fogások pontos kalóriaértékét.

A brit egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be a különböz? gyorsbüféláncok és kávézók – például a Starbucks, a McDonald’s és a Pizza Hut – szigetországban m?köd? vendégl?ivel kötött egyezségét, amelynek értelmében az éttermek ezentúl pontosan feltüntetik ételeik kalóriatartalmát az étlapjaikon, illetve menütábláikon. A program célja az elhízás elleni harc és az egészségesebb táplálkozás népszer?sítése.
A szigetország egyik legnagyobb étteremhálózataként m?köd? Harvester már fél évvel ezel?tt bevezette országszerte m?köd? 181 vendégl?jében a kalóriafeltüntetéses rendszert. A legfrissebb adatok szerint azonban a vendégek csupán 25 kalóriával, vagyis 2 százaléknyival fogyasztanak kevesebbet fogásonként.
A rendelések elemzéséb?l kiderült, hogy hajszálnyi elmozdulás tapasztalható a vörös húsos fogásoktól a fehérhúsok és a halak irányába, amely azonban a nyári h?ségnek is betudható. Az étteremlánc a szigetországban els?ként vizsgálta, hogy a britek miként reagálnak a kalóriafeltüntetéses rendszerre. Az eredmények azonban azt az aggasztó feltételezést támasztják alá, hogy a kezdeményezésnek alig lesz hatása a nemzet egészségére.
New Yorkban 2008 óta kötelez? feltüntetniük a gyorséttermeknek ételeik kalóriaértékét, ám egyel?re nem egyértelm?ek a bizonyítékok a rendszer hatékonyságát illet?en. Az American Journal of Public Health cím? folyóirat szerint azok, akik tisztában vannak az étlapon szerepl? fogások kalóriatartalmával, mintegy 14 százalékkal kevesebb kalóriát esznek az ebédnél, ám ezt a kiesést bepótolják a kés?bbi étkezéseknél, így végül ugyanannyi kalóriát fogyasztanak, mint tájékozatlan társaik.
Egy másik tanulmány elkészítéskor a New York-i gyorséttermekbe járók 30 százaléka állította, hogy a kalóriaértékek feltüntetése jelent?sen befolyásolta az ételválasztását. A kirendelt ételek szemrevételezése után azonban a szakemberek azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek ugyanannyi kalóriát fogyasztottak el, mint korábban – olvasható a The Daily Telegraph cím? brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).
A Sustain nev? gyermekegészségügyi jótékonysági szervezet szerint az élelmiszeripar önkéntes vállalásaira alapuló megállapodás csupán „átverés”, amelyet „néhány vállalat értékesítési lehet?ségként használ ki”. A szervezetnél dolgozó Christine Haigh szerint a kedvez? áron kínált magas kalóriatartalmú ételek teljesen ellehetetlenítik az Egyesült Államokban a kalóriafeltüntetéses rendszert.

Forrás: MTI,

Kép: The Washington Post

A Burger King tápanyagtáblázata PDF formátumban : http://www.burgerking.hu/docs/tapanyagtablazat.pdf 

A Pizza Hut, a KFC és a McDonald’s tápanyagtáblázatát nem találtam! 🙁