Mitől lesz hosszúéletű az ember? Nem attól, hogy antioxidánsokat eszik

Tartja magát a hit, hogy a szabad gyökök állnak az öregedés mögött, amelyek a szervezetünkben, oxigénben dús közegben káros molekulákat hoznak létre.

ROSA McGill University kutatói demonstrálták, hogy a szabad gyökök valójában előmozdították a kísérleti szervezet (Caenorhabditis elegans) életének meghosszabbodását. A szabad gyökök – oxidánsok – azon a mechanizmuson keresztül hatnak, amely egy sejtet apoptózisra – programozott sejthalálra – késztet.

Az apoptózis során a károsodott sejt különböző okok miatt öngyilkosságot követ el: vagy amiatt, hogy elkerülje a rákossá válást, vagy amiatt, hogy ne keltsen autoimmun betegséget, vagy megfertőződött vírussal. Az alapvető molekuláris mechanizmus, amellyel elköveti az öngyilkosságot, az összes állatban megőrződött.

A McGill Egyetem kutatói kimutatták, hogy ugyanez a mechanizmus – ha megfelelően stimulálják a szabad gyökök -, képes megerősíteni a sejt védelmi rendszerét, és megnövelni az élettartamát.

A tanulmányt a Cell (Sejt) című folyóirat közölte.

“Az emberek azt hiszik, hogy a szabad gyökök károsítják a szervezetet és öregítik, de az úgynevezett ‘szabad gyök = öregedés’ elmélet helytelen” – mondja Siegfried Hekimi professzor. “Bebizonyítottuk, hogy a szabad gyökök termelődése azért növekszik meg az öregedés alatt, mert ezek valójábanharcolnak az öregedés ellen, lassítják a folyamatot, nem pedig okozzák. Modell organizmusunkban mi megnöveltük a szabad gyökök képződését – és jelentősen hosszabb életet hoztunk létre.”

 Forrás : fuggetlen.hu

Akit bővebben érdekel a téma ITT megtalálhatja egy Nobel.díjas véleményét ugyanerről!