Mire jó a cink-télen meg különösen

cinkA cink egy úgynevezett esszenciális nyomelem. Nagyon kis mennyiségre van szüksége az emberi szervezetnek, de az nagyon hiányzik ha nincs. Sok szempontból beavatkozik a sejt anyagcseréjébe:

-kb. 100 enzim működéséhez szükséges,

-szerepet játszik az immunrendszer működésében

-cink szükséges  a fehérjeszintézishez, a DNS szintézishez, sejtosztódáshoz

-támogatja a normális növekedést és fejlődést a terhesség alatt, gyermekkorban és serdülőkorban

-szükséges a megfelelő ízérzékeléshez és szagláshoz.

-a cink döntő szerepet játszik a neuronok kommunikációjának szabályozásában, amely befolyásolja az emlékek létre jöttét és a tanulás folyamatát

A szervezet cinkegyensúlyának egyik nagy problémája hogy  nem rendelkezünk speciális cink-tároló rendszerrel, emiatt az egyensúly fenntartásához szükséges a napi cinkbevitel

Mi jellemzi a cink hiányt

A cinkhiány jele lehet a növekedés visszamaradása, étvágytalanság, az immunrendszer csökkent működése. Súlyosabb esetben hajhullás, hasmenés, a szexuális érés elhúzódása, impotencia, szem és bőrelváltozások, fogyás, nem megfelelő sebgyógyulás, az ízérzés és a szaglás hiánya, letargia . Ezek a tünetek azonban nem specifikusak gyakran előfordulnak más betegségekkel kapcsolatban is.

A cinkhiányt  laboratóriumi méréssel igen nehéz megállapítani mivel a cink eloszlik az egész testben mint a fehérjék és nukleinsavak alkotórésze. Aránylag normálisnak tűnő laboratóriumi értékek mellett is mutatkozhatnak a súlyos cinhiány jelei. Emiatt inkább a kockázati tényezőket kell figyelembe venni és összefüggésbe hozni a tünetekkel .

Ilyen kockázati tényezők az elégtelen kalória bevitel, az alkoholizmus, az emésztőszervi betegségek. Ha ezek a betegségek társulnak a cinkhiány tüneteivel akkor érdemes megfontolni a cinkpótlást.

Immunrendszer

Súlyos cinkhiány esetén az immunrendszer működése nagy mértékben csökken, sőt enyhe, vagy közepes cinkhiány is károsítja a természetes killer-sejtek működését. A testnek szüksége van cinkre a T-sejtek felépítéséhez és aktiválásához. A cinkhiányban szenvedők immunrendszerének hiányos működését azonban cinkbevitellel korrigálni lehet. Ezek a változások az immunrendszer működésében megmagyarázzák miért jár együtt  a cinkhiány  súlyos betegségere való fogékonysággal. A fejlődő országokban élő gyermekek és idősek miért fogékonyabbak a tüdőgyulladásra és más fertőző betegségekre

Sebgyógyulás

A cink segít fenntartani a bőr és a nyálkahártyák egészségét. Olyan krónikus lábszárfekélyek esetén amikor ez krónikusan alacsony szérum cinkszinttel párosul érdemes a cinkpótlást kipróbálni.

Hasmenés

A  fejlődő országokban a gyermekkori halandóság egyik leggyakoribb oka a hasmenés. A cinkhiány miatti elváltozások az immunrendszer működésében hozzájárulnak ahhoz hogy a gyerekek fokozottabban érzékenyek a fertőzésekre. Például azokra amelyek hasmenést okoznak és az amúgy is alultáplált gyermekekben ez súlyos következményeket okoz. A fejlődő országokban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy cinkpótlás hatására csökken a fertőzések súlyossága és időtartama. Pár napon keresztüli cinkpótlás jelentősen javít a helyzeten. A WHO szerint évente 1,6 millió 5 éven aluli gyermek esik áldozatul a hasmenés járványoknak. Ezért az UNICEF ajánlást dolgozott ki ezekre az esetekre. Heveny gyermekkori hasmenés esetén napi 20 milligramm cink ajánlott  10-14 napon keresztül (vagy 6 hónapos kor alatt 10 milligramm cink).

Elérkeztünk a náthához

Itt aztán mindenféle vizsgálatot találhatunk pro és kontra, és ahogy tetszik. A kiindulási alapként a kutatók azt feltételezték  hogy a cink csökkenti a megfázás tüneteinek súlyosságát és a megfázás időtartamát oly módon, hogy közvetlenül gátolja a rhinovírus megtapadását a nyálkahártyán és ott a szaporodását.Kutatások sorozata amelyeket  orrcseppekkel, orrgélekkel ,szopogatható tablettákkal, cink-szulfáttal cink-gluconáttal, cink-acetáttal, cink orotáttal végeztek, és a végeredmény mégis kétséges  és megfoghatatlan.Végül annyit mondhatunk a leghatékonyabb nátha ellenes cink-készítmény a szopogatható tabletta amelyet a tünetek megjelenését  követően az első 24 órában kell elkezdeni. Így a nátha időtartamát és a tünetek  súlyosságát egyaránt csökkenteni lehet.

Az időskori makuladegeneráció esetében (AMD) a látásromlás megakadályozását hivatott összetételeknek is alkotórésze a cink, de itt inkább a progresszió kockázatának csökkentésében vesz részt.

Még egy ok a cinkhiányra ha valaki vaskészítményeket szed .

A vashiányos vérszegénység szintén eléggé elterjedt a terhes nők, kisgyermekek esetében. Emiatt sokan szednek vaskészítményeket. Ha valaki naponta 25 milligrammnál nagyobb vastartalmú készítményt szed nagy valószínűséggel cinkhiánya lesz . Ennek oka az, hogy a nagy mennyiségű vas korlátozza a cink felszívódását.  Jó tanács :a vas kiegészítőt az étkezések között szedjük . Mire a következő étkezés ideje eljön remélhetőleg a vas elhagyja az emésztőrendszert és nem szól bele a cink felszívódásába.Az élelmiszerekben található természetes vastartalomnak szerencsére nincs ilyen hatása.

Miben van nagy mennyiségű cink?

Mindenféle nyomelemet, ásványi anyagot a legjobb természetes forrásból pótolni. A cink nagyobb mennyiségben található a :

-teljes kiőrlésű gabonákban, tejben és tejtermékekben

-a vörös húsokban (marha és disznó egyaránt ), baromfi húsban, osztrigában

-a hüvelyesekben (bab, csicseriborsó)  olajos magvakban (földimogyoró, dió, kesudió, mandula,tökmag)

Egy probléma: vegetáriánus étrend esetén a cink biológiai hozzáférése a növényi  étrendből kisebb . Ennek oka, hogy a  teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben nagy mennyiségű fitát van. Ezek a fitátok aztán megakadályozzák az élelmiszerekben levő cink felszívódását. Néhány módszerrel növelhető a cink hasznosítása a vegetáriánus étrendben is, például a magok áztatása (több órán át ) főzés előtt, vagy kelesztett termékek fogyasztása, mert a kelesztés során lebomlanak a fitátok.

Mennyi kell a cinkből?

Mint az elején említettük igen kevés de arra minden nap szükség lenne.

-8 éves kor alatt 2-5 mg

-9- 18 éves kor között kb. 10 mg

-19 éves kor felett 10-13 mg (terhes és szoptató nőknek többre van szükségük)

– napi maximális dózis amit még hosszú távon tolerálni lehet felnőttek esetén  40 mg.

Ezek az értékek az elemi cink bevitelre vonatkoznak. Az élelmiszer kiegészítőkben különböző vegyületeiben fordul elő a cink,  a cink-szulfátnak például csak 23%-a az elemi cink tartalom.

Amire még figyelni kellene cinktartalmú étrend kiegészítők szedésekor: a cink a szervezetben kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel. Ennek a kölcsönhatásnak a legegyszerűbb kiküszöbölése ha a napi gyógyszerektől jól elkülönített időpontban szedjük , mondjuk időben  2 órányi  távolságban.

Egy legutóbbi tanulmány szerint Európában szinte mindenki cinkhiányos. Erről itt olvashatnak.

Forrás:National Institutes of Health