Mindent másra kéne használni: az aszalt szilva

Nem szívesen ajánlják az orvosok az aszalt gyümölcsök fogyasztását fogyókúra alkalmával, még ha telítő érzettel jár is.

A University of Liverpool kutatói 100 túlsúlyos és kövér, kevés rostot fogyasztó emberen tesztelték az aszalt szilva hatását: segíti vagy inkább hátráltatja a fogyást egy 12 hétig tartó kúra alatt.

aszalt szilvaAzt is vizsgálták, vajon a kevés rosthoz szokott kísérleti személyek képesek-e tolerálni jelentősebb mennyiségű aszalt szilva fogyasztását, és az  csökkenti-e  az étvágyukat.

A kísérlethez két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoport naponta evett aszalt szilvát (140 grammot a nők és 171 grammot a férfiak), a másik csoportba tartozók csak tanácsot kaptak, milyen egészséges snack-et ehetnek a fogyókúra alatt.

A 12 hét alatt az aszalt szilva-fogyasztók csoportja (természetesen, az egészséges diéta részeként) 2 kilogrammot veszítettek súlyukból, és 2,5 centimétert derékbőségükből, míg a másik csoport csak 1,5 kilogrammot és 1,7 centimétert.

Különösen az utolsó négy hétben gyorsult fel az aszalt szilva-evő csoport fogyása: a nyolcadik hét után a résztvevők teltség-érzete megnőtt a szilva hatására. Érdekes, hogy a kísérleti személyek jól tolerálták a nagy adag aszalt szilvát.

Dr. Jo Harrold, a kutatásvezető megállapította, hogy “az adatok azt támasztják alá, hogy sem a súlycsökkenésnek nem árt, sem negatív mellékhatások nem jelentkeznek, ha a súlycsökkentő diéta résztvevői naponta aszalt szilvát fogyasztanak. Hosszú távon inkább kedvező hatással van az aszalt szilva a diétázók éhségérzetére, csökkenti azt és segít az étvágyuk kielégítésében – ami nem kis dolog, amikor már arról van szó, hogy meg akarjuk tartani a súlyunkat.”

Jason Halford professzor az egyetem Human Ingestive Behaviour Laboratory (Emésztés Laboratórium) igazgatója, hozzáfűzi: “Nagy kihívás fenntartani egy egészséges diétát. A friss gyümölcsök és zöldségek mellett az aszalt gyümölcsök hasznos kiegészítői lehetnek a diétának, különösen az étvágy csökkentésében jeleskednek.”

Forrás:fuggetlen.hu