Így készíts gyógynövényes fürdősót házilag!

Milyen jó is az, amikor az ember egy stresszes nap után elmerül egy kád meleg vízben, és mennyivel hatásosabb az ellazulás, ha közben fürdősót vagy illóolajokat is használ! Nekem ez jelenti a kikapcsolódást a nap végén, és most télen ez az érzés csak fokozódik. Tökéletesen ellazítja a testet és a lelket, és amellett, hogy nagyon kellemes az illata és az egész rituálé hangulata, még jót is teszel vele a szervezetednek!

Most az egyik kedvenc fürdősó receptem osztom meg veletek, amely könnyen és gyorsan elkészíthető otthon.

Hogyan készül?

Egyszerűbb, mint gondolnánk! Csak a megfelelő alapanyagok kellenek és a megfelelő arányok. Az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, a megfelelő arányokat én mindig szemmértékkel “mérem”, ha nem szeretnél bele sok gyógynövényt, akkor tehetsz kevesebbet. Színezni is lehet a fürdősót, de én inkább a natúr változat mellett tettem le a voksomat. Ha mégis színezni szeretnéd, erre a különféle ételszínezékek alkalmasak – óvatosan bánjunk velük, mert képesek a fürdőkádat megszínezni.
Fürdősónak kiváló só a himaláya kristálysó, holt tengeri só, parajdi és az epsom só is.
Gyógynövényből használhatunk többfélét is, ez esetben érdemes fele-fele arányban adagolni őket. Hogy melyik gyógynövényt választjuk az attól függ, hogy mi a célom vele? Nyugtató, relaxáló, frissítő, netán az izmaim vagy ízületeim szeretném kényeztetni, esetleg a légutaim tisztítani? Vagy a bőrömnek legyen jó?
Ha illóolajat teszünk bele, 5-10 cseppnél többre nincs szükség, és nagyon fontos, hogy mindig jó minőségű illóolajat használjunk, mert ezekben magasabb a hatóanyag is.

Az én kedvenc fürdősó keverékem az alábbiak szerint alakul:furdoso

  • kb 1 pohár holt tengeri só (2 dl)
  • 5-10 csepp illóolaj – narancs
  • 1 marék szárított kamillavirágzat
  • 1 marék szárított körömvirágszirom

Ajánlatos a keveréket a használat előtt egy nappal elkészíteni, hogy jól “összeérjenek” a hozzávalók. Az elkészítés igen egyszerű: fogjuk meg a hozzávalókat és keverjük jól össze őket. A fenti fürdősó kiváló pl. felfázás esetén, gyulladások kezelésére, légúti problémákra és rossz alvásra is.

furdoso

Tippek a fürdősó használatához

A kád aljába érdemes a fürdősót önteni, majd jöhet rá a forró víz. Ebben alaposan feloldódik a só nagy része, és a gyógynövények is “kiengedik a levét”. Ezek után öntsük fel a kádat vízzel, nem muszáj tele, de fontos, hogy mindenképp annyi víz legyen, hogy abban kényelmesen el tudj merülni. Ne használj tusfürdőket és más tisztálkodószereket! Relaxálj legalább 20 percet a kádban. Amikor végeztél, ne zuhanyozd le magadról, hagyd, hogy megszáradjon a bőrödön, majd könnyedén le tudod dörzsölni, ha kicsapódna a só. Fürdés után pedig irány az ágy! 🙂

 

%d blogger ezt szereti: