Mindent másra kéne használni: a glükózamint …nos azt nem a porcokra

A glükózamin jól ismert széles körben alkalmazott hatóanyag ízületi gyulladás és kopások kezelésére és megel?zésére.Továbbá ismert rákmegel?z? hatása .Ezen kív?l csökkenti a táplálékban lév? cukrok anyagcseréjét amint azt már 50 évvel ezel?tt kimutatták.

miceA cukrokkal kapcsolatban egy másik jól ismert tény, hogy a táplálékban lev? túl sok cukor lerövidíti a fonálférgek élettartamát -ezek a férgek széles körben alkalmazott modellek a szervezet öregedésének kutatásában- és az egész fordítva is igaz:a szénhidrát anyagcsere csökkentése ellenkez? hatást vált ki ,a férgek életete meghosszabbodik.2007 -ben ezek a kutatások zsákutcába jutottak mert úgy t?nt az elért eredmények nem alkalmazhatók rágcsálókra.(Amelyek szintén kedvelt lakói a laboroknak) A kutatásokat 2007-ben  dr. Michael Ristow és munkatársai végezték .

 A közelmúltban négy német kutatóintézet és a Zürichi Szövetségi M?szaki F?iskola munkatársai  Ristow professzor vezetésével már glükózaminnal végezték a kutatásokat és  megállapították hogy a fonalférgek 5%-kal tovább élnek mint glükózaminnal nem kezelt társaik.

A következ? és egyben fontosabb lépés hogy ezeket a kutatásokat már gerinceseken  -egereken- is elvégezték. A 100 hetes egerek -amelyek emberi léptékkel már  65 évesek lennének -a normál étrend mellett glükózamint is kaptak. A kontroll csoport azonos étrend mellett nem kapott glükózamint. Az étrendkiegészít? hozzáadása a  egerek diétájához mintegy 10%-kal meghosszabbította életüket  ami emberi mértékkel mérve 8 év élethosszabbodást eredményezne. S?t a glükózamin hatására javult a glükóz anyagcsere, ezzel az egerek védettek lettek az id?s korban s?r?n el?forduló  cukorbetegséggel szemben. Ez a folyamat az  emberek körében is ugyanígy m?ködne.

A glükózamin hozzáadása az étrendhez utánozza az alacsony szénhidrát tartalmú diéta hatását.

További vizsgálatok kimutatták ,hogy az étrendhez adott glükózamin férgekben és egerekben egyaránt el?segíti az aminosavak bontását. Az aminosavak a fehérjék épít?kövei és szénhidrátok hiányában ezeknek a bontására áll át a szervezet.A glükózamin fogyasztása tehát olyan metabolikus állapotot idéz el? a szervezetben ami megfelel az alacsony szénhidrát tartalmú diétának anélkül hogy redukálni kellene a napi étrend szénhidrát mennyiségét.

És ha elkezdenénk a glükózamin kiegészít?k szedését? -kérdezték a professzort. Ez  megfelel? opciónak tekinthet? és Én magam is elkezdtem glükózamint szedni-válaszolta a professzor.( a hosszabb élet reményében? ????kérdem én) Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra hogy glükózamin szedésének elkezdésekor a cukorbetegeknek fokozottabban kell ellen?rizniük a vércukor szintjüket.

Érdekesség még hogy a közelmúltban két nagy statisztikai jelleg? vizsgálat amelyeket összességében több mint 77 000 emberen végeztek el némi összefüggést talált a glükózamin tartalmú étrend kiegészít?k szedése és a halálozás csökkenése között.

Ellentétben a hosszabban él? egerekkel  az ember vonatkozásában nincs egyértelm? bizonyíték a glükózamin „élethosszabbító” hatékonyságára. A glükózamint azonban széles körben és hosszú id? óta szedik az emberek, nincs különösebb mellékhatása  összehasonlítva a többi az élettartamot potenciálisan megnövelni próbáló szerrel ezért szedjük inkább ezt-mondja Ristow professzor.

Forrás: ScienceDaily

Utószó: Csak azt nem értem ,ha ugyanannyi szénhidrátot eszünk és közben a fehérjéinket (pl. izom) lebontjuk mi lesz ennek a vége??? Tud erre valaki mondani valamit?