Mikor hagyható kettesben a beteggel egy rezidens?-I felvonás

Jogszabályi szinten tisztázni kell, hogy a rezidensek mely szakterületeken láthatnak el beteget egyedül, szakorvosi felügyelet nélkül – mondta Farkas Zsuzsanna, az alapvető jogok biztosa hivatalának jogi főreferense csütörtökön, Budapesten.(Ápr. 26 csütörtök)

Mint kifejtette: Szabó Máté ombudsman hivatalból indított vizsgálatot a kórházi ügyelet, illetve a rezidensek foglalkoztatási kérdéseinek vonatkozásában. Ennek közvetlen oka az volt, hogy budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén. Az ombudsmani vizsgálat során átnézték a hatályos joganyagokat, továbbá intézményeket kerestek fel – tette hozzá a főreferens.

A hatályos rendelet szerint a rezidens – munkavégzésre irányuló jogviszony keretében – csak szakmai felügyelet mellett végezhet egészségügyi tevékenységet. Ennek nyomán a hivatal megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot is, ahol elismerték, hogy a jogszabály értelmében valóban nem egyértelmű, hogy a “szakmai felügyelet” a gyakorlatban mit jelent – mondta Farkas Zsuzsanna. Közlése szerint az ombudsmani hivatal azt kérte az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének pontos tartalmát, de mostanáig nem érkezett válasz a hivatalhoz.

Farkas Zsuzsanna elmondta azt is, hogy az ombudsmani vizsgálat során az orvosképzést folytató intézmények – a budapesti Semmelweis, a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem – egyetértett abban: szükség van a rezidensek kompetenciáinak tisztázására, a szakorvosjelöltek sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy egy beteg élete múlik a döntésükön. A Semmelweis Egyetem rektorának véleménye szerint a nagy manuális szakmáknál, ahol műtéti beavatkozásra lehet szükség, kell a szakorvosi felügyelet, a többi esetben viszont az is elegendő, ha készenlétben van, és például telefonon elérhető a szakorvos.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke előadásában azt mondta: most már “szigorú” időbeli határt kell szabni a szakorvosjelöltek kompetencia-listájának elkészüléséhez. Mint kifejtette: egy fiatal orvosra – bár sokszor az ehhez szükséges gyakorlati tudásuk még nincs meg – hatalmas felelősséget ruháznak, és ha ennek során rosszul dönt, betege és saját életét is tönkre teheti. A betegek sem tudhatják, milyen szakmai felkészültségű, illetve éberségű orvos látja el őket, így jelenleg mind a betegek, mind a fiatal orvosok kiszolgáltatott helyzetben vannak – hívta fel a figyelmet. Ennek kapcsán Papp Magor megjegyezte, az orvosi egyetemen végzettek körében tavaly készült felmérés szerint a válaszolók 15 százaléka gondolta úgy, az egyetem felkészítette őket arra, hogy a legfontosabb sürgősségi eseteket el tudják látni.

Ugyanakkor a rezidensszövetség vezetője elismerte, ha nem hunynának szemet egyes szabálytalanságok miatt, a rendszer nem lenne működőképes, mivel akkora mértékű a szakorvoshiány az országban. Ezek a szabálytalanságok viszont több helyen komolyan veszélyeztetik a biztonságos betegellátást, ezért megfelelő ellenőrzési rendszerre is szükség van – hangsúlyozta Papp Magor. Ennek kapcsán a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a szövetség által tavaly elindított honlapot, amely az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait mutatja be.

Forrás:MTI