Kakukkfű-fáraók balzsama, középkori lovagok bátorságának forrása, természetes antiszeptikum

A kerti kakukkfű -Thymus vulgaris-az egyik legősibb gyógynövény. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az ókori egyiptomiak balzsamozásra használták olaját. A növény latin neve a görög thymon (bátorság ) szóból ered. Sok nép hagyománya társította a növényt ezzel a tulajdonsággal. A római katonák kakukkfüves fűrdőt vettek hogy erősebbek legyenek, a középkorban pedig a hölgyek szertartásosan kakukkfűvel hímzett sálat adtak a csatába induló lovagoknak. Egy 1663-ban leírt főzet recepje szerint  sört és kakukkfüvet kell használni a vereség és a szégyen elkerülésére, a skót felföldön pedig mezei kakukkfűből készült teát ittak csata előtt,hogy erőt és bátorságot merítsenek és elűzzék a rémálmokat.

A Földközi-tenger napsütötte lankáin élő növények illata különösen erős. A görögök számára a kakukkfű a kecses eleganciát jelenti. Templomaikban olaját füstülőként égették, fürdés  után masszázsként használták, és a mondás- illata mint a kakukkfűé-egy stílusos bókot jelentett.

A kakukkfű pompás illata és íze miatt ma is széles körben használt fűszernövény. Erős fertőtlenítő tulajdonsága miatt régen a fertőzéses betegségek egyik legjobb háziszere volt, hatékony harctéri fertőtlenítőszer, és ma is hasznos segítség meghűléses betegségek kezelésében.

A növény a Lamiaceae családba tartozi, Dél-Európában őshonos de termesztik Kelet-Európában, Észak-Afrikában és az Egyesült Államokban is. Apró bokros félcserje, fajtájától függően a levelei lehetnek zöldek, szürkészöldek, arany színűek, virágai pedig fehér ,rózsaszín, vagy lila színekben pompázhatnak. Legjobban a napos helyet kedveli, mészben gazdag homokos jó vízelvezetésű talajt. Nagyon hideg régiókban télen takarást igényel. Leveleit nyáron virágzáskor lehet gyűjteni, a leveleket szárítva tartósítani vagy kakukkfű ecetet olajat készíteni belőlük.

A növény illóolaj tartalma rendkívül változó az éghajlattól függően, a betakarítás ideje és a tartósítás körülményei szerint. Szélső értékei  0,65% és 6,5% között változnak. Fő összetevői  a timol (40%) és a karvakrol (15%). Az illóolaj további komponensei  a timol-metil-éter (2%), cineol, cymene, α-pinén, borneol és ez utóbbi kettő észterei. Az illóolajon kívűl kávésavat, flavonoiodokat, tanninokat ,keserű anyagokat is tartalmaz. Számos további faja közül csak a spanyol kakukkfű(Th.zygis ) rendelkezik hasonló összetétellel. A mintegy 60-féle egyéb változatnak kevesebb a timol tartalma (amely a növény fő hatóanyaga), és néhány közülük egészen más aromás jelleggel rendelkezik. Leginkább érdekes a Th. herba-Barona amely szinte tökéletesen másolja a kömény illatát. Egy másik fajta  a Th. vulgaris var. odoratissimus erős kakukkfüves illata  mellett csipetnyi narancshéj aromát is tartalmaz. Végül a citromos kakukkfű ( Th. citriodorus = Th. pulegoides x Th. vulgaris ) mutat szokatlan ízt és  illatot, amely egyesíti a kakukkfű illatát a citrommal. Ez utóbbiaknak inkább a konyhaművészetben és nem a gyógynövényként való felhasználásban van szerepük.

A kakukkfű alklamzásai

Erős fertőtlenítő tulajdonságánál fogva alkalmazása nagyon széleskörű. A kutatásokból úgy tűnik ugyanolyan erős penészőlő és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik mint a színtetikus vegyi anyagok. Évezredek során a fűszerek és gyógynövények segítségével őrizték meg az élelmiszereket és védték meg őket a mikrobiológiai szennyeződésektől. A kutatások most azt mutatják ,hogy a kakukkfű és a bazsalikom mind a szennyeződés megelőzésére, mind a szennyezett élelmiszer fertőtlenítésére is alkalmas. Ezekben a kutatásokban élelmiszer-mikorobiológiával foglalkozó kutatók megállapították, hogy a kakukkfű illóolaj a Shigella sonnei baktériummal leoltott saláta fertőtlenítésére is alkalmas ,midössze 1%-os töménységben. (A Shigella sonnei baktérium hasmenést okoz, a fertőzés súlyossága az adott személy egészségi állapotától függ. Gyermekeket és időseket súlyosabban érint.)Ez a töménység szinte a kimutathatóság határa alá csökkentette  Shigella bektériumok mennyiségét a salátán. A kakukkfű tehát jól vizsgázott mint természetes élémiszer tartósító. Nemcsak az aromája miatt hanem  emiatt a tulajdonsága miatt is érdemes különösen a  nyersen fogyasztott salátákhoz (bazsalikommal együtt )néháy szál kakukkfüvet adni.

Kozmetikai felhasználás: főzete serkenti a vérkeringést, arcgőzőlésre arctisztításra alkalmas. Rozmaringgal kevert teája alkalmas korpás haj kezelésére. Antiszeptikus tulajdonságú illó olaját fogkrémekben szájvizekben használják.

Gyógyászati alkalmazása során szintén az antiszeptikus hatását használjuk ki .Néhány példa  felhasználási módjaira .

Tea: egy teáskanállal egy csésze forró vízhez.

-oldja a hörgők görcsét görcsös köhögés estén, nyákoldó, köptető hatású (esetleg mézzel édesítve)

-torokfájásnál, inygyulladásnál, szájpenész esetén öblögetésre

-emésztési zavarok, puffadás, kólika, hasmenés, bélfertőzés, bélféreg esetén belsőleg

Masszázsolaj:50csepp illóolaj kb 50ml alapolajjal keverve

-reumatikus fájdalmak ,izomfájdalom , izületi panaszok,húzódások ,sportsérülések fejfájás esetén ,vérkeringés fokozására

Inhaláláshoz:3-5 csepp kakukkfűolaj egy tál forró vizhez

-meghülés köhögés esetén

Kakukkfüves fürdő: két csészényi szárított kakukkfűből és két liter vízből erős teát főzünk.Tíz percig lefedve állni hagyjuk ,majd a fürdővízhez adjuk.A kakukkfű fürdő ismert terápia amellyel a meghűlést még a kezdeti szakaszában megállíthatjuk.A fürdő folyamán az illó olajok a test teljes bőrfelületén a pórusokon keresztől beszívódik. Másrészt a párolgó illóolajok a tüdőbe jutva fejtik ki antibakterialis hatásukat. Enyhítik az akut nátha tüneteit,a köhögést ,bronchitis estén pedig nyálka ,és görcsoldó hatásúak,de csökkentik a kruppos köhögést.Fürdés után ne törölközzünk meg ,hanem fürdőkőpenybe burkolózva nyakig takarózzunk be .Ez az utóizzadás is a kúra része.

A kakukkfű kivonatok használata terhesség és szoptatatás ,valamint pajzsmirigyelégtelenség esetén nem ajánlott.Illóolaja allergizálhat .

Kiskertekben talajtakaró növényként a Thymus serpillum (vad kakukkfű) használatos.Alacsony gyors növekedésű kúszó fajta ,amely összefüggő varázsszőnyeget alkot.Jól tűri az erős napot ,a szárazságot ,és a taposást is.

 

 

 

 

 

Forrás:natuurlijkerwijs.com