Miért ne szedjen statinokat (koleszterincsökkentőket)?

Azért ne szedje a statinokat, mert nem működnek.
Az igaz, hogy a koleszterinszintet csökkentik, de amit ígérnek, a szívbetegség, szívroham kockázatát nem csökkentik, sőt épp ellenkezőleg. A statin tartalmú szerek valójában rontanak a szív egészségi állapotán.

Miért és hogyan?

A statinok csökkentik a szervezetben a Coenzim Q10 – CoQ10 – szintjét

A CoQ10-et a sejtek energiatermelésre használják, ezért jelenlétén múlik az energiaszint, az életminőség, a jó egészség és a hosszú élet.

A CoQ10 redukált formája az ubiquinol a sejtlégzéshez és az ATP (adenozin trifoszfát) energiamolekula készítéséhez elengedhetetlen. Ha belegondolunk, hogy a szív a legenergiaigényesebb szervünk, el tudjuk képzelni, milyen lehet a szervezetünk legfontosabb energiaforrását nélkülözni.
Bár az egyik statinról azt híresztelik, hogy megóv a szívbetegségtől, a valóság épp az ellenkezője.
Ha ön statint szed, feltétlenül szednie kell mellette CoQ10 táplálékkiegészítőt.

A CoQ10-ből vagy inkább redukált formájából, a jobban felszívódó, igen hatékony antioxidáns ubiquinolból legkevesebb 100 milligrammot szükséges szedni naponta – az LDL koleszterin csökkentésére.

Csökkentik a K2-vitamin szintet

Emellett a statinok a szervezet K2 -vitamin szintjét is csökkentik, mondja Mercola egy tudományos kutatásra hivatkozva (Expert Review of Clinical Parmacology), emiatt a statinok ahelyett, hátráltatnák az érelmeszesedést, ténylegesen fokozzák azt.
A K2-vitamin az, ami védi az artériákat az elmeszesedéstől, hiányában a folyamat rosszabbodik.

A statinok csökkentik a ketontermelést is

A statinok úgy csökkentik a koleszterinszintet, hogy gátolják a májban a koleszterin-termelő enzimet (HMG koenzim A reduktáz). A ketonok a mitokondriumok (a sejt erőműveinek szokták nevezni őket) legfontosabb tápláléka. A ketontestek a metabolikus egészség szabályozói.

Megnő a neurodegeneratív betegségek kockázata

Mert a koleszterin az agyunknak létfeltétel, a testünkben levő összes koleszterin 25 százalékát az agyunkban találjuk. Kritikus tényezője a szinapszisok kialakításának (az idegsejtek közötti kapcsolatoknak). Ezért nem meglepő, hogy a memóriavesztés is gyakori velejárója a statin-szedésnek.

Ennek oka – egyebek közt – az, hogy a ketontestek termelődését csökkentik a statinok, pedig azok védenének az idegbetegségek, epilepszia, az aggyal kapcsolatos betegségek (Alzheimer, Huntington, Parkinson-kór) ellen. A Penn State Egyetem orvosai egyenesen azt találták, hogy megnövelik a statinok a Parkinson-kór kockázatát.

Váz- és izomrendszeri betegségek kockázatát növeli

De a statin-használók nagyobb valószínűséggel szenvednek váz- és izomrendszeri betegségekben is. Izomfájdalom, izomgyengeség, izomgörcsök, autoimmun izombetegség, ezeket mind összefüggésbe hozták a statinokkal. Itt a szeléniumot tartalmazó fehérjék (glutathion peroxidáz) blokkolásával lehet probléma.

Részlet egy tanulmányból:
„A statin használat összefüggésben van váz- és izomrendszeri diagnózisok valószínűségével. Számos tényező lehet a magyarázat erre, beleértve a statinok CoQ10 szintézist, a szelénium-fehérje szintézist és a mitokondriális légzést gátló hatását.

És még egy nagy gond a statinokkal: a hályog (cataracta)

Kutatások mutattak rá, hogy lényegesen több a statint szedő emberek körében a hályog előfordulása. 10 000 statint szedő emberre számítva 304-gyel több hályogot diagnosztizáltak.

Forrás:Független.hu

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/10/5-reasons-why-you-should-not-take-statins.aspx?e_cid=20160210Z2_DNL_art_2&utm