Orvosi marihuana

A kannabisz felhasználása orvosi célokra már 3000 éves múltra tekint vissza. A nyugati orvoslásba WB O’Shaughnessy sebészorvos vezette be aki  miközben a Brit Kelet-indiai Társaság alkalmazottjaként Indiában dolgozott megismerte a kannabisz orvosi célra használható tulajdonságait. A már akkor is ismert  indikációk a következők  voltak: fájdalomcsillapító, nyugtató, gyulladáscsökkentő , görcsoldó  és görcsgátló  hatás.

1942-ben a Cannabist törölték  az amerikai gyógyszerkönyvből  azok miatt a  tartós aggodalmak miatt hogy több kárt okoz gyógyszerként, mint hasznot.  1951-ben már mint narkotikus drogot említik olyan drogokkal vagy vegyületekkel együtt mint a heroin, az LSD, a meszkalin és a metakvalon. Az Egyesült Államokban jelenleg sincs elfogadott gyógyászati alkalmazása,  az egyes tagállamok közül azonban mégis már több mint 20 engedélyezte a kannabisz gyógyászati alkalmazását. További államok pedig csupán az egyik összetevőt a cannabidiolt legalizálták.

A kannabisz növény  egy gyantát termel amely  pszichoaktív vegyületeket úgynevezett kannabinoidokat tartalmaz. Ezek mellett  más vegyületek is találhatók növényben, mint például terpének és flavonoidok . A legtöbb gyantát  a növény nőivarú virágai termelik.

A két legismertebb kannabinoid a delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) amelynek a legerősebb a pszichoaktív hatása  és a cannabidiol CBD amelynek nincs pszichoaktív hatása.

Miért gondolhatjuk azt, hogy a marihuanának pozitív egészségügyi hatásai is lehetnek.

Körülbelül 25 évvel ezelőttig csak az volt ismert, hogy a kannabisz  hatással van az emberre, de hogy milyen módon az nem. A 90-es évek elején azonban a tudósok felfedezték az emberi testben az “az endokannabinoid rendszert”.A rendszer amely az egész testben megtalálható magába foglalja a receptorokat és a vegyi anyagokat, amelyek kötődnek ezekhez a receptorokhoz. A rendszer működése  hasonló a szervezet olyan neurotranszmittereinek működéséhez  mint a dopamin és szerotonin. Ez az egyik leginkább elterjedt rendszer az emberi testben és ez magyarázza a kannabisz különböző hatásait. Úgy tűnik, hogy az endokannabinoid rendszer  sok fontos fiziológiás utat szabályoz , beleértve az emésztőrendszer tevékenységét, szív- és érrendszeri hatásai vannak, befolyásolja a fájdalomérzést és a csonttömeg nagyságát, beavatkozik a  hormonális szabályozásba, az  anyagcsere-szabályozásba, az immunrendszer működésébe, gátolja a gyulladásos reakciókat és  a daganatsejtek osztódását, védi a neuronokat.

A receptorok tekintetében is kétfélét különböztetnek meg

• CB1 receptorok –  többnyire az agyban, a gerincvelőben és más testrészekben találhatók, beleértve a szívet, a méhet, a herét, a májat, a vékonybelet és a perifériás sejteket
• CB2 receptorok – többnyire az immunrendszerben találhatók, beleértve a lépet, a T-sejteket, B-sejteket és a makrofágokat

A fentiek miatt úgy gondolják hogy az endokannabinoid rendszer segít szabályozni szinte minden élettani folyamatot, és fontos szerepet játszik a homeosztázis fenntartásában. Az a tény, hogy a szervezet tele van kannabinoid receptorokkal megmagyarázza miért lehet ilyen kiterjedt  egészségügyi hatása a kannabisznak.

A vegyületek amelyek kapcsolatba léphetnek ezekkel a receptorokkal háromféle helyről származhatnak

 • endokannabinoidok amelyeket a szervezet saját maga termel
 • laboratóriumban előállított szintetikus kannabinoidok
 • phytocannabinoidok, amelyeket a kannabisz növény termel, és amelyeknek száma közel 100

Az endokannabinoid rendszer felfedezése óta a kutatók már dolgoznak szintetikus kannabinoidok  előállításán remélve, hogy találnak egy olyan vegyületet, amely hordozza a kannabinoidok előnyeit a pszichoaktív hatások nélkül.  A legtöbb szintetikus kannabinoidnak azonban  nem ugyanolyan a  hatása, mint a cannabis növény vegyületeinek. A másik út pedig olyan kannabisz növény nemesítése amelyben nagyobb arányban van jelen az orvosi szempontból fontos  kannabidiol CBD, és kisebb arányban a THC.

Milyen esetekben engedélyezik az orvosi marihuana használatát

 • szklerózis multiplex, vagy más súlyos izomgörcsökkel járó betegség
 • epilepszia , görcsrohamok megelőzése
 • daganatos betegségekkel járó krónikus fájdalom, kemoterápiás kezelésekkel kapcsolatos hányinger vagy hányás, vagy súlyos sorvadás 
 • glaukóma a kannabisz  szembelnyomást csökkentő hatása miatt ( bár az American Academy of Ophthalmology nem javasolja az orvosi marihuána használatát .)
 • Crohn-betegség
 • HIV / AIDS
 • Tourette-szindróma
 • Amiotrófiás laterális szklerózis (ALS)
 • Étvágytalanság
 • bármilyen okból fellépő  krónikus fájdalom
 • betegségek végstádiuma

A gyógyszerformák amelyek elérhetőek a betegek számára

 • mint cigaretta a legkevésbé feldolgozott forma, a szárított virágos hajtásvégből egyszerűen cigarettát sodornak amely a szíváskor azonnali hatást eredményez.Hátránya hogy az égéstermékek esetleg kárt okoznak a légzőrendszerben
 • különleges párologtató segítségével amely kíméletesen melegíti a szárított növényt . Itt nem történik égés, az elpárologtatott hatóanyagok mentesek a toxinoktól, nem okoznak légzési problémákat és szintén azonnali hatást eredményez.
 • a kulináris tudományok segítségével megalkotott sütemények, kekszek, nyalókák, fagylaltok amelyekről nem lehet megmondani hogy kannabiszt tartalmaznak. Hosszú tartós hatással, azoknak a betegeknek, akik idegenkednek a gyógyszerektől. Az adagolás pontosságát természetesen ebben az esetben is biztosítani kell , tehát a betegnek tudnia kell egy darab/adag süteményben mennyi hatóanyag található. A “gyógyszerforma ” teljesen különleges volta miatt azonban gyerekek és háziállatok elől zárt helyen kell tartani !
 • tinktúrák vagy nyelv alatt alkalmazható sprayk könnyű adagolhatósággal olyanoknak akik aránylag kis adagokat igényelnek. A hatás kialakulása gyorsabb mint a sütemények esetén, viszont lassabb mint belégzéskor.
 • bőrön alkalmazható tapaszok amelyeknek gyorsan kialakul a hatásuk amely akár 12 órán keresztül tarthat.Előnyös olyan betegek kezelésére ,akik már nem tudnak szájon át gyógyszert szedni.
 • kenőcsök,  folyadékok, és a spray-k ízületi gyulladás, kicserepesedett bőr, ekcémák, kisebb égések, izomfájdalmak, leégések, duzzanatok,  tehát lokális fájdalmak kezelésére
 • teák és gyümölccsel kevert italok

Bár hivatalosan még mindig nem tulajdonítanak gyógyhatást a kendernek, az USA azon tagállamaiban  és Kanadában ahol engedélyezik az orvosi marihuana használatát a betegek válogathatnak a számukra megfelelő “gyógyszerformák” között !

Forrás: cancer.gov, mayoclinic.org, unitedpatiensgroup.com