Mi van, ha több generáción keresztül hiányoznak az étrendből az omega-3 zsírsavak?

A vadon élő halakban, a tojásban, a legeltetett szarvasmarhában meglévő omega-3 zsírsavak, ha hiányoznak az étrendből, főleg a serdülőkre vannak – generációkon át egyre rosszabb – hatással, állapították meg a Pittsburgh Egyetem kutatói. (Az omega -3 zsírsavak fajtáiról itt olvashat bővebben.)

Egy rágcsáló modellel vizsgálták két generáción keresztül a problémát, és azt találták, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya erős szorongást és hiperaktivitást okozott a serdülőknél, emellett rontotta a memóriájukat és a gondolkodási képességüket is

„Mindig azt feltételeztük, hogy ebben az életkorban a stressz a legfőbb környezeti ártalom, ami éppen ilyen tulajdonságok kialakulásához vezet a rizikó-személyiségeknél, de ez a kutatás azt mutatja, hogy a táplálkozás is egy óriási tényező. Azt találtuk, hogy ez a táplálkozási hiányosság befolyásolhatja a serdülők magatartását, nem csak azért, mert személy szerint az ő étrendjükből hiányoznak az omega-3 zsírsavak, hanem azért, mert a szüleik étrendjéből is hiányoztak. Ez azért olyan fontos, mert a serdülőkor nagyon érzékeny időszak: ekkor fejlődhetnek ki a pszichiátriai rendellenességek, mint a skizofrénia és a függőség” – magyarázza Bita Moghaddam, az idegtudományok professzora.

Az omega-3 zsírsavakat nélkülöző étrend egyre rosszabb hatást vált ki az egymás utáni generációkból, és különösen a tinédzsereket érinti.

Minthogy a mai tinédzserek szülei az 1960-as és 1970-es években születtek, abban az időszakban, amikor az omega-3 zsírsavakat nélkülöző napraforgó, kukorica, szójaolaj elterjedt, és az állattenyésztő telepeken az állatokat többé nem legeltették, hanem gabonával etették. Az omega-3 zsírsavak a fűben és az algákban vannak, a mai szarvasmarhák jóval kevesebb omega-3-at tartalmaznak.

A Pittsburgh Egyetem csapata patkánykísérleteket folytatott: egy sor viselkedési feladattal vizsgálta az állatok tanulási képességét, memóriáját, döntési képességét, szorongását, hiperaktivitását – mind a felnőtt, mind a serdülő állatokét.

Az állatok jó általános fizikai egészségnek örvendtek – látszólag. De a fiatal állatoknál viselkedésbeli eltérések voltak, amelyek sokkal hangsúlyozottabbá váltak a második generációnál. Általában véve, ezek a serdülő állatok sokkal szorongóbbak és hiperaktívabbak voltak, lassabban tanultak, és rosszabb volt a problémamegoldó képességük.

„Kimutattuk, hogy bár az omega-3 zsírsavak hiánya befolyásolja mind a felnőttek, mind a serdülők viselkedését, a befolyás természete különbözik a két korcsoportban. Változásokat figyeltünk meg a döntésért és a szokások formálásáért felelős agyterületeken” – jelentette ki Moghaddam.

A team most keresi a mechanizmusát a dolognak: vizsgálják az epigenetikáját, amelyen keresztül a környezeti események, jelenségek befolyásolják a genetikai információt. Feltárják emellett a gyulladás jeleit is, amit az omega-3 hiány okozhat, azzal, hogy megnövekszik az omega-6 zsírsavak mennyisége, amelyek gyulladást előmozdító molekulák, az agyban is és más szövetekben is.

„Figyelemre méltó, hogy egy viszonylag közönséges étrendi változás generációkra van hatással. Azt mutatja, hogy a táplálkozásunk nem csak magunkra, rövid távon van hatással, de az utódainkat is érinti.”

Forrás: http://www.news.pitt.edu/news/adolescents-are-what-they-don-t-eat-too , Független.hu

Az Omega-3 zsírsavakról