„A méznek megvan az a különleges tulajdonsága, hogy több szinten képes harcolni a fert?zés ellen, megnehezítve a baktériumok dolgát” – magyarázza Susan M. Meschwitz, a kutatás vezet?je.
„Kombinálja a harci eszközöket, beveti a hidrogén-peroxidot, a savasságot, az ozmotikus hatást, a magas cukortartalmat és a polifenolokat – ezek mind képesek elpusztítani a bakteriális sejteket.”
Az ozmotikus hatás – ami a magas cukorkoncentráció következménye – kivonja a vizet a bakteriális sejtb?l, dehidrálja és elpusztítja azt.
Több kutatás kimutatta, hogy a méz megakadályozza a biofilm-képz?dést is: a baktériumok egymással való kommunikációját, ami szükséges a csoportképzésükhöz, a biofilmképzéshez.
„A méz megszakítja a baktériumok között egymás érzékelését, ezzel gyengíti a baktériumok fert?z?képességét, kiteszi ?ket a hagyományos antibiotikumok hatásának.”
Egyes baktériumok esetében a kommunikációs rendszer szabályozza még a toxinok kibocsátását is, ennek gátlása befolyásolja a baktérium betegség okozó képességét.
Meschwitz szerint, aki a Salve Regina University (Newport) munkatársa, a másik nagy el?nye a méznek, hogy nem a baktérium növekedési folyamatait veszi célba, így nem tud könnyen rezisztenciát kifejleszteni ellene.
Emellett a méz teli van polifenolokkal (antioxidánsokkal).
„Több kutatás is meger?sítette a méz széles spektrumú baktériumellenes, gombaellenes, vírus-ellenes hatását. Teamünk sikerrel tesztelte a méz aktív véd? hatását E. coli, Staphylococcus aureus és Pseudomonas aeruginosa ellen ”- f?zte hozzá Meschwitz
Forrás:fuggetlen.hu