Martilapu (Tussilago farfara)

Egyéb elnevezései: farkastalpf?, kereklapu, körömf?, körömlapu, lókörm? szattyán, lókörm? szattyu, lóköröm?f?, mostohalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, szattyú, tyúkvirág, vajkapu,

Az ?szirózsafélék családjába tartozó, nyirkos réteken, árokpartokon, lúgos agyagos, kavicsos, törmelékes talajon term? ével? növény. Gyökértörzse kisujjnyi vastag, hengeres, kúszó, ebb?l sokfonalas gyökér ered. Szára kora tavasszal a levelek megjelenése el?tt fejl?dnek, 10 – 30 cm hosszúak, pikkelylevelesek, tetejükön egy virágzattal. A fészek 2 cm átmér?j?, fészek pikkelyei egysorosak. A virágok élénksárgák, csészéjük fehér bóbitasz?rökb?l áll, március – áprilisban nyílik. Levelei t?b?l erednek, hosszú nyel?ek, lemezük 15 – 25 cm széles, szívesen kerekded vagy szögletes kerület?, széle öblös, egyenl?tlenül aprón fogazott, felszínén sötétzöld, fonákján szürkésen, molyhosan sz?rös. Erezetük 7 – 11 ága a levél nyelébe tenyeresen összefut.

Drog: virág félig nyitott állapotban, kocsány nélkül (Farfarae flos); szárított levél (Farfarae folium)

Hatóanyag: nyálka, flavonoid, cseranyag, pirrolozidin alkaloida (mérgez? hatású)

Alkalmazás:
bels?leg:
– száraz köhögésre (ingerszüntet?),
– nehézlégzésre,
– fels? légúti megbetegedésre,

küls?leg:
– szájüregi fekélyre,
– szájüregi gyulladásra,

Mellékhatás: májtoxikus hatása miatt tartósan nem adható, májgyulladás és májelégtelenség esetén kerülend? az alkalmazása

Teájának elkészítése és adagolása: Fél ev?kanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.