A mágikus tisztítás növénye

Az orvosi angyalgyökér (latin nevén Archangelica officinalis), hatalmas, kétéves növény, amely ideális körülmények között akár 3 méteres magasságba is megnőhet. Az eredetileg Európából származó óriási angyalfű vagy angyalgyökér hegyi patakok mentén és kellően világos, illetve nedves területeken él. Inkább a hűvösebb tájakat kedveli.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik csakúgy, mint pl. a sárgarépa; és a répához hasonlóan az angyalgyökérnek is fehér, ernyős virágzata van. Az angyalgyökér virágai azonban a répáétól eltérően, méretüknek köszönhetően már nagyobb távolságból is láthatók.

Az ernyősvirágzatúak családjába rengeteg gyógy- és hétköznapi, valamint mérgező növény tartozik, és ezek többnyire ugyanúgy néznek ki. Ezért az angyalgyökér keresésekor legyen nálunk legalább egy növénykalauz, de még jobb, ha megbízható botanikus kísér minket gyűjtőutunkra.

Méregtelenít, tisztít, melegít

Az angyalgyökér virágai – csakúgy, mint a szára – rendkívül intenzív illatúak. Éppen a növény szára az, ami a gyógyítókat és a gyógynövénygyűjtőket emberemlékezet óta foglalkoztatja. A növény szárát kora tavasszal kell begyűjteni, mert ebben az időszakban található benne a legtöbb hatóanyag, azaz illóolaj, szerves sav és egyéb gyógyhatású összetevők.

Az angyalgyökérről a népi gyógyászat úgy tartja, hogy gyakorlatilag mindenre jó, egyfajta panácea. Egy 10. századi bölcsesség szerint: “Az angyalgyökér legfőbb jó tulajdonsága, hogy kiűzi a szervezetből a mérgeket, és felmelegíti a testet.” Talán ezért tisztelik az angyalfüvet annyira a hűvös északi országokban, Norvégiában vagy Izlandon, ahol annak idején szigorúan tilos volt idegen tulajdonú területről angyalfüvet szedni.

Az angyalgyökér gyakorlati felhasználása elsősorban az emésztőrendszerre, a légzőszervekre és az idegrendszerre összpontosul. Főleg a frissen elkészített angyalfű-tea hat jótékonyan az emésztésre, növeli az étvágyat, csillapítja a gyomorfájást és enyhíti a felfújódást. Az angyalfüvet emiatt gyakran megtalálhatjuk a különböző gyomorkeserűk összetevői között. Az angyalgyökér elsősorban akkor hat jótékonyan az emésztési panaszokra, ha azok lelki eredetűek, azaz stressz vagy idegesség okozza őket.

Utazás előtt nagy segítség

Utazás előtt érdemes megelőzésképpen angyalfű-gyökeret rágcsálni, mert segítségével megelőzhető az utazás alatti rosszullét (utazási betegség). A nyers angyalfű gyökérnek azonban rendkívül keserű íze van, így a kandírozott angyalgyökér a legjobb megoldás. Ezt a gyerekek is szívesen fogyasztják.

Az angyalgyökérből készített főzet hathatós segítséget nyújt továbbá megfázás, influenza, köhögés és hörghurut esetén, hiszen a növény felmelegíti a szervezetet és segíti a letapadt nyák felköhögését. A szárított angyalfű emellett növeli a fürdők nyugtató hatását.

A belőle készített meleg főzettel fogfájás esetén érdemes öblögetni, és kenegethetjük vele a viszkető kiütéseket vagy akár a gyulladt sebeket is. Az angyalgyökér egyben értékes zöldségféle is, amit a lappok és az eszkimók előszeretettel fogyasztanak.

A növénynek több száz éve a mágiában is megvan a maga kiemelkedő szerepe. Tisztító erejét szent helyek és lakóhelyiségek megtisztításához használták. Az angyalgyökér volt egyúttal az a növény, amelyről úgy gondolták, hogy a gonosz szellemektől és szörnyektől is megvéd. Az emberek angyalgyökér-olajjal szigetelték az ajtókat és az ablakokat, hogy megóvják magukat a negatív hatásoktól, illetve rontás elleni védelem céljából szárított angyalgyökér-szárból készített amuletteket hordtak. A misztika szerint az angyalgyökér Mihály arkangyal energiájához tartozik, aki kíméletlenül elbánik a sötét teremtményekkel, és megtartatja Isten rendjét.

A lelket is gyógyítja

Összefoglalva: az angyalgyökér segít távol tartani a negatív energiákat, erősíti a szervezetet, és meggyógyítja a lelket. Ezért gyakran felhasználták a legkülönbözőbb gyógyító rituálék során, amelyek célja a beteg testének megerősítése és komor gondolatainak elűzése volt. A mágikus hagyományok szerint az angyalgyökér kiválóan alkalmas a lelki képességek megerősítésére, a más szférákba való átjutás elősegítésére, önmagunk és a Földön elvégzendő feladatunk legmélyebb megismerésére.

Forrás: Tereza Viktorova