Egyszerű illóolajok harca a kórokozók ellen

Az illó olajok olcsó, és hatékony alternatívái lehetnek az antibiotikumoknak, és hatásosan felvehetik a harcot még a legellenállóbb,kórházi fert?zésekkel is. Ez derült ki angol kutatók munkája során .

A vizsgálatok az igen elterjedt, és komoly problémát okozó Staphylococcus aureus kórokozóval történtek,amely az egyik legrezisztensebb baktériumok közé tartozik.Kórházi körülmények között is képes fennmaradni, a kiszáradást jól t?ri, textíliákon, váladékokban hónapokig életképes maradhat. A  baktérium sajnos ma már több antibiotikumra is rezisztens, súlyos kórházi fert?zéseket okoz, és kialakult egy új elnevezés a Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus (MRSA). A bektérium rezisztenciája azonban nem állt meg a penicillinszármazék methicillinnél ,hanem ma már az újonnan kifejlesztett egyéb antibiotikumokra sem érzékeny, ezért f?leg kórházi körülmények közötti tejedését nagyon nehéz megakadályozni.

A törzsek  fert?z? voltáért nagy általánosságban kétféle toxin felel?s ,az alfa-toxin ,amelynek haemolyzáló hatása van,  b?rbe oltva nekrózist okoz ,vénásan adva megöli a kísérleti állatot.A másik általában ételmérgezésekért felel?s hatóanyaga az enterotoxin A  és B változata ,amely a f?zést is túléli kb fél óráig.

Az MRSA fert?zések gyakran el?fordulnak égési sérüléseknél ,sebészeti beavatkozásoknál ,súlyos immunhiányos állapotokban ,id?s legyengült szervezeteknél ,(hámhiánnyal járó felfekvések esetében különösen),onkológiaia betegeknél,koraszülötteknél.

Nos ez ellen az igen ellenálló ,fert?z?, és bizonyos körülmények között szinte kiirthatatlan baktérium ellen vetettek be az alternatív terápiákban  jól ismert illó olajok közül öt félét: a babérolajat, a szerecsendió olaját, a kakukkf?olajat, a fahéjolajat, és a szegf?szegolajat. Ugye nem ismeretlenek számunkra ezek a növények, hiszen mindegyikünk konyhájában el?fordulnak, ha nem is mint illó olaj, de mint szárított levél, termés,  fakéreg. Ezek a termékek magukban hordozzák az illó olajokat is, csak kevésbé töményen.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a hemolízist okozó alfa -toxin, és az ételmérgezéseket okozó enterotoxinok  tekintetében különösen a babérolaj a fahéj, és a szegf?szeg olaj volt a hatásos, a kakukkf? és a szerecsendió olaj kisebb mértékben csökkentette a toxinok mennyiségét.

Az illó olajok komplex keverékei az észtereknek, aldehideknek, terpéneknek, ketonoknak, és pontos összetételük nagy mértékben függ a növény életkörülményeit?l, a talaj, és éghajlati viszonyoktól. Valószín?, hogy az illóolajok többféle mechanizmussal, és több ponton támadják a baktériumok toxintermelését. Ez a többkomponens? jelleg egyben el?nyt is jelent az antibiotikumok egy támadáspontú mechanizmusával szemben, nehezebben alakulhat ki ellene rezisztencia. Továbbá a növényi olajok természetes voltuknál fogva könnyebben elfogadhatóak mindenki számára, könnyebben hozzáférhet?ek, mint a mesterséges vegyi anyagok. Ez különösen az élelmiszer ipari tartósításban játszik nagy szerepet, ahol a mesterséges tartósítószerek, és egyéb kiegészít?k, már nagy koncentrációban vannak jelen a termékekben.

Forrás:Journal of Medical Microbiology