Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Egyéb elnevezései: főngli,

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett, évelő növény. Szára egyenes, 1-2 m magas, elágazó, hengeres. Levelei többszörösen szárnyaltak, alapjukon nagy hüvelyűek. Levélkéi szálasak, szétállók. Virágzati ernyője rendszerint 15 virágból álló, ernyőcskékből összetett. A szirmai sárgák. Termései ikerkaszt, 4-7 mm hosszú, hosszúkás, hengeres, végei felé keskenyedő, 10 bordájú, zöldesbarna színű, kellemes, jellemző illatú, kissé csípős, édeses ízű. A termés gyakran két résztermésre esik szét.

Hatóanyag: illóolaj (pinem, limonen), zsírosolaj,
Alkalmazás:
belsőleg:
– étvágyjavításra,
– tejszaporításra,
– szélhajtásra,
– gyomor- és bélgörcs oldására,
– vese-, lép- és májműködés serkentésére,

külsőleg:
– gyomorgörcsre (borogatásként),
– szájüregi gyulladásokra (gargalizáló szerként),
– szorongásra, idegeskedésre (illóolajként párologtatva)

Mellékhatás: Epilepsziásoknál nagy adagban súlyos görcsöket okozhat!

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál gyógynövényt 2 dl vízzel leforrázzuk, letakarva 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, ebéd és vacsora előtt fél órával javasolt.