Lenmag

A házi len (Linum usitatissimum L.) a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növényt rostjáért és olajos magjáért termesztik f?ként Közép-Európában. Az egyéves, kék virágú haszon- és gyógynövény 30–80 cm magasra n?. Olajos magjai toktermésben (lengubó) fejl?dnek, tojás alakúak, laposak, fényes barna szín?ek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. XIV. században is használták fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. Napjainkban kedvelt ipari és gyógynövény, azonban speciális tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban nem terjedt el.
A növény egyedülálló védekez?mechanizmust fejlesztett ki: maghéja 8-9% poliszacharidot tartalmaz, amely sok vizet képes megkötni, ezáltal síkos nyálka jön létre, amelynek az emésztés gátlásában van szerepe.

A lenmag energiatartalma 100 g-ban 534 kcal (2236 kJ), szénhidráttartalma 28,9 g (ennek java része élelmi rost [27,3 g] és mindössze 1,5 g a cukor) és zsírtartalma 42,2 g. Zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen és 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav) forrása. Fehérjetartalma 18,3 g az amerikai NutritionData adatbázis szerint.
Kiemelked?en gazdag B1-vitaminban (1,6 mg/100 g), de B2– (0,2 mg/100 g), B3– (3,1 mg/100 g), B5– (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg/100 g) is számottev?. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell els?sorban megemlítenünk, de foszfor– (642 mg), réz– (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.

Az Amerikai Gyógyszer Ügynökség  adatai szerint a lenmagban huszonhét olyan hatóanyag van, amely bizonyítottan betegségmegel?z? hatású. A drogot a növény érett magvai szolgáltatják. Nyálkát, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat, pektint, fehérjét, enzimeket, cukrot, szterint, ciánglükozidot, keser?anyagot és lecitint tartalmaz. A drogot hashajtó teakeverékekben és nyákos kivonatok készítésére alkalmazzák, míg préselés után pépes borogatásként, kelések és reumás betegségek kezelésére használják. B?rápoló krémeknek és festékeknek is fontos alapanyaga.

Több tanulmány foglalkozik a lenmagnak az emberi táplálkozásban betöltött szerepéve.

  • Agym?ködést serkent? és koleszterinszintet csökkent? hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott.
  • Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megel?zésében.
  • A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják.
  • Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.
  • A f?zés hatástalanítja a magban található lináz enzimet, amely – pl. áztatás során – képes a magban lev? glükozidokból hidrogén-cianidot felszabadítani. Ennek ellenére kéksav- (hidrogén-cianid-) tartalma miatt csecsem?knek és kisgyerekeknek ne adjuk!
  • A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamilyen másik szer adása között legalább két óra teljen el.
  • Az aprítatlan lenmagot sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva érdemes fogyasztani. A hatása tizenkét óra elteltével jelenik meg.
  • A frissen ?rölt lenmagot joghurttal és kefirrel ehetjük, de salátánkat is megszórhatjuk vele. A lenmagból teát is f?zhetünk.
  • A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer-boltokban szerezhet? be. Hideg ételek és saláták ízesítésére f?szerolajként használható. Ajánlott mennyisége egy-két ev?kanál. Lenmagolaj–napraforgóolaj keveréket a Szívbarát termékek között is találunk.

A maghéjon lev?, emésztést gátló enzimeket is tartalmazó nyálkaanyag megvédi a lenmagot az emberi és állati emészt?rendszerben. E véd?burok eltávolítására egyedülálló biotechnológiai eljárást dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy a lenmagról leemésztik, majd mechanikailag – préseléssel – eltávolítják a nyálkát. Az így „lecsupaszított” lenmagot csíráztatják, majd szobah?mérsékleten vákuum alatt megszárítják, meg?rizve a csírázó mag minden értékes hatóanyagát. A csíráztatott lenmag?rlemény, a lencsíraolaj és a lenmagliszt önálló termékként és alapanyagként is kapható.

Lenmagból is készülnek nagy ómega-zsírsav-tartalmú étrend-kiegészít?k els?sorban kapszula formájában, növényi olajokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel kiegészítve.

És nem utolsó sorban a len értékes ipari alapanyag

A lent szép fénye, h?vös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könny? fehéríthet?sége és színezhet?sége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá: vékony batiszt, könny? szövet, de akár zsákvászon is készíthet? bel?le. A fonásra nem alkalmas kócot például tömít?anyagként hasznosítják vízvezeték-szerelésnél.
A lenmagból kipréselt olajból kencéket, lakkokat, festékeket, ragasztóanyagokat és étolajat készítenek. Az olaj kipréselése (olajütés) után visszamaradó olajpogácsa nagy fehérjetartalma miatt kit?n? takarmány.

Kovács Ildikó dietetikus

Forrás:Új Diéta 2008/6