Kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum)

A ligetszépefélék családjába tartozó, vizek mentén, ligeterdőkben, nedves helyeken előforduló, lágyszárú évelő növény, mely nevét  a fűzre hasonlító leveléről kapta. Magassága elérheti a 20-100 centiméteres magasságot is. A levelek lándzsa alakúak, ép szélűek a száron átellenesen állnak, a levél nyele nem több mint 3 milliméter. A levelek aljából újabb hajtások erednek.
A szár felső része rövidebb, jellemzően szőrös. A virágok 4 sziromból állnak, melyek 5-8 milliméter hosszúak. A virágok színe a rózsaszíntől a sötétliláig terjed. A virágzás júniustól szeptemberig tart. A virágok a vékony tokterméssé alakuló csőformásan megnyúlt szárrész végén helyezkednek el. A termés alakzata hosszúkás négyfelé hasad. Termése 3-7 cm hosszú tok, mely sok apró fekete szőrüstököt, viselő magot tartalmaz, ezek a szél által terjednek. A magok átmérője 0,8-1,1 milliméter. A termés júliustól októberig érik.
A nemzettség közel 200 faja jellemzően a föld mérsékelt éghajlatú területein él, de előfordul a trópusi helyeken és a sarkvidéki tundrákon is. Magyarországon 10 faj honos. Gyűjtése nagy odafigyelés igényel, mert könnyen összetéveszthetőek a rokonfajok.

Hatóanyag: béta-szitoszterin, cserző anyag, gallotannin, glikozid, flavonoid, fitoszterol

Alkalmazás:
belsőleg:
– prosztatagyulladásra
– prosztata megnagyobbodásra

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál szárított növényt 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta minimum háromszor javasolt.