Komló (Humulus lupulus)

Egyéb elnevezései: vadkomló, sullyogó iszalag,

A kenderfélék családjába tartozó, vízpartokon, árokpartokon, nyirkosabb cserjésekben élő, jobbra csavarodó, hosszú, lágyszárú, horgas szőrökkel fákra, cserjékre felkapaszkodó kétlaki növény. Több fajtaváltozatát sörgyártásra termesztik. Levelei átellenesek, hosszúnyelűek, széles tojásdad kerületűek, 3 – 5 karéjúak, érdes tapintásúak. Porzós virágai kicsik, fehéreszöld színűek. Teremős virágzata sűrű virágú álfüzér. Minden virág egy pálhalevél hónaljában ül. Éréskor a pálhák majdnem 2 cm hosszúra megnőnek és a „komlótoboznak” nevezett álfüzért alkotnak. A termés 2 mm hosszú, tojás alakú makkocska, amelyet sárga mirigyek borítanak, június- júliusban virágzik, termése szeptembertől érik.
Nem összetévesztendő a Japán komlóval (Humulus japonicus), melyet egykoron kertekbe ültettek, de mára kivadulva, ártéri ligeterdőkben honosodott meg. Levele a komló levelénél tagoltabb, 5-7 karéjú.

Hatóanyag: illóolaj, keserűanyag, gyanta, aszpargin, cseranyag, lupulon, humulon

Alkalmazás:
belsőleg:
– alvási nehézségekre,
– emésztési problémákra,
– ideges feszültségre,
– magas pulzusra és szívfrekvenciára,

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta egyszer, lefekvés előtt javasolt.