Kapor (Anethum graveolens)

Egyéb elnevezései: kertikömény, uborkafű,

Az ernyősvirágzatúak családjában tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó, hazánkban termesztett egy éves növény. Szára 1-1,5 m magas, egyenes, barázdált, a tetején elágazó. Levelei szórt állásúak, többszörösen szárnyaltak, az egyes levélkék fonalasak, az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők. A fő- és oldalágak összetett ernyős virágzatban zárulnak, a virágzat nyúlánk sugarú, a szirmok sárgák. Termése 2-4 mm hosszú, sötétbarna, elliptikus, éretten két résztermésre esik szét.

Hatóanyag: karvon, d-limonent, phellandrén, terpinen, miriszticin, kapor-apiol, flavonoidok (apigenin, kvercetin)

Alkalmazás:

belsőleg:

– szélhajtásra,

– étvágyfokozásra,

– epehajtásra,

– bélgörcs oldására,

– tejkiválasztás serkentésére,

– fájdalomcsillapításra (teakeverékben)

– vércukorszint csökkentésére (teakeverékben)

külsőleg:

– szemgyulladásra (borogatásként)

– húgyúti betegségekre (ülőfürdőként)

Teájának elkészítése és adagolása:1 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta két alkalommal javasolt.