Kapor (Anethum graveolens)

Egyéb elnevezései: kertikömény, uborkaf?,

Az erny?svirágzatúak családjában tartozó, a Földközi-tenger vidékér?l származó, hazánkban termesztett egy éves növény. Szára 1-1,5 m magas, egyenes, barázdált, a tetején elágazó. Levelei szórt állásúak, többszörösen szárnyaltak, az egyes levélkék fonalasak, az alsó levelek nyelesek, a fels?k ül?k. A f?- és oldalágak összetett erny?s virágzatban zárulnak, a virágzat nyúlánk sugarú, a szirmok sárgák. Termése 2-4 mm hosszú, sötétbarna, elliptikus, éretten két résztermésre esik szét.

Hatóanyag: karvon, d-limonent, phellandrén, terpinen, miriszticin, kapor-apiol, flavonoidok (apigenin, kvercetin)

Alkalmazás:

bels?leg:

– szélhajtásra,

– étvágyfokozásra,

– epehajtásra,

– bélgörcs oldására,

– tejkiválasztás serkentésére,

– fájdalomcsillapításra (teakeverékben)

– vércukorszint csökkentésére (teakeverékben)

küls?leg:

– szemgyulladásra (borogatásként)

– húgyúti betegségekre (ül?fürd?ként)

Teájának elkészítése és adagolása:1 ev?kanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta két alkalommal javasolt.