Jarszagombu – A gyógyító parazita

Nepál, "hernyófü" vadászat

Nepál, a Manang vidéke, májusban az olvadás után az amúgy is csendes falvak szinte kihalnak, elnéptelenednek, és az öregek kivételével mindenki útra kel a Himalája veszélyekkel teli lejtőire, hogy megtalálja szerencséjét a Jarszagombu képében, ami nepáli nyelven körülbelül annyit tesz: „nyáron fű, télen hernyó”. Valósában se nem fű, se nem hernyó, hanem egy parazita tömlősgomba a Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis).

cordyceps2A gomba talajba jutott spórái megfertőzik a gyökérrágólepke föld alatt fejlődő hernyóját, majd a kifejlődő gomba belülről felfalja a hernyót, csak a külső vázát hagyja épen, tavasszal pedig a rovartetem fejvégéből kifejlődik a spórákat tartalmazó barna spóratok, amely felhasadása után nagy mennyiségű spórát juttat a levegőbe, így gondoskodva a következő generációról. A Cordycepst leginkább hernyókon élősködő gombafajként tartjuk számon, akár a hagyományos kínai gyógyászatot, akár a hagyományos tibeti orvoslást vesszük alapul, mindkettőben gyógyhatást tulajdonítanak e gombafajnak.

A legkorábbi ismertté vált feljegyzések a 15. századból, Tibetből valók, amelyeket Zurkhar Nyamnyi Dorje a Vágykeltők tárháza című tibeti szöveg szerzője készített, és amelyben így áradozik a Cordyceps sinensisről: „Tökéletes csodaszer ez, fölfoghatatlanul sok jót tehet mindenkivel, aki fogyasztja. Forraljuk egy csésze teában, keverjük levesbe, süssük bele a kacsába, és minden nyavalyánktól megszabadulunk”. Annak ellenére, hogy gyakran emlegetik a kínai népi gyógyászatban e gombafajt, mégis igen kevés írásos forrás maradt fenn róla. Ezek közül az elsőnek Wang Ang Bencao baiyao (1694) című művét tekintik. Igaz, hogy már Li Shizhen Bencao gangmu (1578) című művében található egy rövid leírás a havas vagy hegyi selyemhernyóról, de máig tisztázatlan, hogy ez valóban a Cordycepsről szól-e.

A „hernyófüvet” – a tibetiek így emlegetik – ma is ezerféle nyűgre-nyavalyára ajánlják a gyógyítók: orvosság a hátfájásra, az impotenciára, a sárgaságra, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza az életerőt, javítja a látást. Tuberkulózis, hörghurut, asztma, májgyulladás, vérszegénység, tüdőtágulat; mindegyikre gyógyír a hernyógomba, de daganat ellen, vírusölő szerként, antioxidánsként is beválik. Segít a hiv-fertőzötteken, az aids-betegeken, csodát tesz műtét után – és még a haj is kinő tőle!
cordyceps3A népi megfigyeléseket bizonyos esetekben sikerült is alátámasztani, habár egyelőre csak állatkísérletek során sikerült kimutatni, hogy az előzetesen beadott kivonata e gombafajnak elősegíti bizonyos korábban alkalmazott gyógyászati eljárások sikerét, azonban embereken ugyanezt a hatást még nem sikerült igazolni. Elsősorban a kínai klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a Cordyceps sok egyéb mellett immunerősítő béta-glükánt és vírusölő cordicepint is tartalmaz, e pozitív tulajdonsága alapján valóban hatékony lehet a „nyugati orvoslásban”, a hörghurut, az asztma, cukorbetegség, májgyulladás kezelésében és orvosolhatja nemi élet zavarait is.

A gombafaj két fajtáinak (Cordyceps sinensis és a Cordyceps militaris) poliszacharid összetevői és az úgy nevezett cordicepin daganat ellenes hatást fejtett ki az állatkísérletekben. Néhány egereken végzett kísérlet alapján készített tanulmány azt állítja, hogy a Cordyceps sinensis védi a csontvelőállományt és az emésztési rendszert a test radiológiai besugárzásának hatásaitól. Egy kísérlet során a Cordyceps sinensis bizonyos összetevőiről kiderült, hogy esetlegesen májvédő hatást képesek kifejteni, egy másik egereken végzett kísérlet antidepresszáns hatást mutatott ki.

A fent említett előnyök mellett azért azt meg kell említeni, hogy a vizsgálatokat kevés résztvevővel és vitatható módszerekkel végezték, ráadásul a kutatások egy részét éppen a Cordyceps kereskedelmében érdekeltek finanszírozták. Ami érthető is, hiszen hatalmas üzlet a kereskedőknek a Cordyceps „aratás”, mi sem mutatja meg ezt jobban, mint a gomba ára. Fél kiló hernyógombáért az 1970-es években még csupán 1-2 dollárt kértek el, a kilencvenes évek elején se került többe száz dollárnál, ma viszont már 50 ezer dollárt is elkérnek fél kiló kifogástalan minőségű Cordycepsért.