Kevésbé lesz hajlamos a táplálékallergiára – és a gyulladásra – az egér, ha sok rostot kap

Assortment of fruits and vegetables

A táplálék allergia kialakulása azzal van összefüggésben, hogy a bélbaktériumok milyen táplálékhoz jutnak.

A Monash University (Ausztrália) kutatói kimutatták, hogy a bélbaktériumok a rostbevitelre válaszul egy speciális zsírsavat bocsátanak ki, amely hatással van az immunrendszerre.

„Úgy érezzük, hogy a táplálék allergia előfordulásának megszaporodását az utóbbi tíz évben össze lehet kapcsolni az étrendünk minőségével és bélcsatorna mikrobiomjának állapotával, sokkal inkább ezzel, mint a környezeti mikrobák hiányával – a túlzott higiéniával” – állapítja meg Laurence Macia. „A legtöbb kutatás a túlzott zsírfogyasztást tartja a probléma okának, mi a rosthiányt.”

A bélbaktériumok, mint ismeretes, lebontják a diétás rostot, elsősorban rövid láncú zsírsavakra. A kutatók kimutatták, hogy a keletkezett zsírsavak támogatják az immunrendszert azzal, hogy a regulátor T sejtek specifikus receptoraihoz kötődnek. (A regulátor T sejtek elnyomják az immunválaszt.)

Ez a kötés egy sor eseményt indít el, amely szabályozza a bélben a gyulladást, a táplálékra adott allergiás reakció esetében.

A kutatáshoz olyan egeret használtak, amelyet földimogyoró allergiára tenyésztettek ki. Az egeret nagy rosttartalmú diétán tartották, hogy egészséges bélbaktérium flórát kapjanak. A baktériumokat ezután egy csoport steril, csíramentes egérbe vitték át, amelyeknek nem volt saját baktériumflórájuk.

Ezek az egerek – annak ellenére, hogy egyáltalán nem ettek rostot -, védve lettek az allergiától: kevésbé súlyos reakcióval válaszoltak a földimogyoróra. A baktérium-átültetéssel az egereknél kialakult az a mechanizmus, amit a rost vált ki.

„Az én elméletem az, hogy a rostdús táplálkozással elszaporodó jótékony baktériumok előmozdítják a regulátor T sejtek kifejlődését, ez biztosítja az egészséges, gyulladásgátló rendszer kialakulását.”

A gyulladásgátló hatást akkor is sikerült kiváltani, ha a baktériumok lebontási termékét, a zsírsavakat adagolták mesterségesen a földimogyoróra allergiás egereknek. Ha a kutatók az allergiás egerek ivóvizéhez rövid láncú zsírsavakat adtak három héttel a földimogyoróval etetés előtt, az egerek csökkent reakcióval válaszoltak, még ha nem is volt védő mikroba flórájuk,

„Valószínű, hogy őseinkhez képest hihetetlen mennyiségű zsírt és cukrot fogyasztunk, ellenben kevés rostot. Mint a kutatásaink mutatják, szükségünk van a sok rostra, nem csak azért, hogy elejét vegyük a táplálék-allergiának, hanem valószínűleg más gyulladásos állapotnak is.”

Független.hu