Illó olajokkal a légszennyezés ellen

Bizonyos növényekből kivont illó olajokkal lehetséges lenne a légszennyezés negatív hatásait kezelni?

A kutatásban a szegfűszeg, az ánizs, az édeskömény és az ilang-ilang  illó olaját vizsgálták olyan szempontból, hogy mennyire képes csökkenteni a szennyezett levegőben szálló apró részecskék által kiváltott gyulladást a tüdőben és a májban.

A növényekben természetes módon jelen levő illó olajok különböző komponensekből tevődnek össze. Ezek közül sokak antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek.

A szerves vegyületek egy csoportja -a fenilpropanoidok- ígéretesnek mutatkozik mint lehetséges gyulladáscsökkentő anyag.

Ebbe a csoportba tartozik a

  • transzanetol,az ánizs és édeskömény zamatkomponense
  • a bazsalikomban talált ösztragol
  • a szegfűszegolajban található eugenol
  • és az ilang-ilang olajban található izoeugenol

Miriana Kfoury (Université du Littoral Cote d’Opale – Franciaország) a Libanon Egyetem egyik munkatársával együtt ezeket az illóolajokat felhasználva kezelte a finom por által okozott gyulladásokat. A finom por tipikus légszennyezés, egyben ismert rákkeltő anyag.

Kfoury és munkatársai mintát vettek Bejrútban a szennyezett levegőből, amelyben finom porrészecskék voltak.

A mintákat emberi sejt-kultúrába helyezték (bronchiális hámsejt és májsejt-kultúrába). A finom porrészecskék gyulladást okoztak a sejtekben: gyulladáskeltő citokineket IL-6 -ot és IL-8-at választottak ki. A citokin szint akkor növekszik meg, ha az immunrendszer harcba száll valamilyen fertőzéssel.

A fent említett illó olajok nagy töménységben toxikusak, vagyis sejthalált okoznak, ezért szükséges volt annak a koncentrációnak a meghatározása amelyet még biztonságosan lehet használni majd a második lépésben, ahol a gyulladásgátló tulajdonságot értékelik.

A vizsgálat második felében a vegyületeket sejttenyészet és légszennyező anyagok kombinációján tesztelték annak bizonyítására, hogy jelenlétük védelmet nyújthat a máj és tüdősejteknek a finom részecskék károsító hatása ellen.

A tesztelt illóolaj-vegyületek mindkét típusú citokin szintjét csökkentették, mégpedig az IL-6 citokin szintje 96 százalékkal, az IL-8 citokin szintje 87 százalékkal lett alacsonyabb.

„Eredményeink bizonyítják, hogy a természetes illóolajok vegyületei hatásosak a finom porrészecskék gyulladást okozó hatása ellen” – jelentette ki Kfoury.

A beszámoló az Environmental Chemistry Letters-ben jelent meg.

Fuggetlen.hu