A zöldségek többet érdemelnek

A saláta több mint ecetes-cukros lében úszó zöldség! Ne csupán ezt az egy verziót ismerjük és készítsük el konyhánkban! A felhasznált zöldségek variációja, a f?szerek kavalkádja, az elkészített öntetek, más néven dresszingek sokszín?sége a garancia arra, hogy valóban sokféle salátát varázsolhatunk az asztalra.

Miel?tt bárki azt gondolná, semmi kifogásunk a kevés cukorral (vagy édesít?vel), ecettel készített, f?szeres páclé ellen, amelynek klasszikus képvisel?je a tojásos galuskához készített fejes saláta, de ezer egy elkészítési módja van a salátaként kínált menünek.

A zöldségeket nem csak vízben f?tt köretként lehet felszolgálni. Ez csupán egy – nem a legkedvez?bb – ételkészítési mód, de sokféle konyhatechnológiai trükk van, amelyek segítségével ízletes zöldséges fogásokat alkothatunk.

A zöldséges ételek készítésében még kezd?knek ajánljuk a g?zben párolást, a süt?zacskóban sütést (ahol a zöldség mellé egyéb finomságokat, pl. húst, f?szereket is pakolhatunk), a rakott- illetve a töltött zöldségek kipróbálását.

Aki profinak érzi magát, az felfújtakkal, pudingokkal (na nem a vaníliapuding, hanem állagában hasonló, de elkészítésében és összetételében teljesen más puding, pl. spenótos puding, sajtmártással) és cs?ben sültekkel is próbálkozhat.

De persze a zöldségekb?l készíthetünk szendvicskrémeket. Ki ne ismerné a padlizsánkrémet, vagy a zakuszkát, de kóstoltatok már brokkoli-, zöldborsó-, zeller- esetleg cukkíni vagy céklakrémet? H? azok is nagyon finomak.

Nem beszéltünk még a levesekr?l sem. A hazai étkezési kultúránk, étkezési szokásaink miatt széles a tárháza a zöldséges leveseknek, a tradicionális gulyáslevest?l, a húslevesen át a zöldbabos palóclevesig, de lassan divatba jön a spenótleves túrógaluskával, a süt?tökrémleves pirított tökmaggal megszórva, vagy a füstölt sonkás tejfölös kelbimbóleves.

Ha leveknél maradunk házilag, zöldség-gyümölcs centrifugák, turmixok, prések, reszel?k segítségével, egészséges zöldségleveket is készíthetünk. Amennyiben otthon alkotunk gyümölcs- és zöldségleveket, úgy párosíthatjuk az ízeket, ahogy szeretnénk, és nem, nem mindegyik rettenetes íz?! Jó hír, a zöldséglevek egy része almával jól kombinálható. Kellemes az almás-sárgarépalé, almás-süt?töklé, vagy éppen az almás-céklalé, de izgalmas a sárgarépa-zeller-céklalé keveréke, vagy a mentás uborkalé is.

Nem, még mindig nincs vége a zöldségek felhasználási lehet?ségének:

  • Zöldséges raguk– ahol ízlés dolga, hogy például a magyaros, sárgarépát, zöldborsót, karfiolt, hagymaféléket, zöldpaprikát, paradicsomot és zöldf?szerek tartalmazó formát, vagy a mediterrán jelleg?, padlizsánnal, cukkínivel, zöldbabbal, pici chilivel és oregánóval készült verziót választjuk.
  • Zöldséges tokányok– egyik ismert képvisel?je a gombás tokány, teljes ?rlés? lisztet is tartalmazó galuskával mennyei, de kerülhet a tokányba csemege uborka (hetes tokány), kukorica, lecsó, vagy éppen babféle is, ízesíthetjük kaporral, gyömbérrel, mustárral, kínálhatjuk puliszkával.
  • Zöldséges omlettek– itt is sokféle zöldséget használhatunk. Érdemes megnézni, milyen már kissé fonnyadó, maradvány zöldségek „senyvednek” a h?t? rekeszében, melyek egy raguhoz, vagy tokányhoz „nem lennének elegen”, de egy egyszer? tojásétel megbolondításához igen.
  • Zöldséges tészták– például egy hagyományos káposztás cvekedli önmagában sósan, borsosan sok-sok káposztával is finom, de akár egy harcsapaprikás köreteként is. E mellett a spenótos, sonkás-brokkolis, gombás-póréhagymás, sajtos-süt?tökös tészták, sok-sok friss f?szernövénnyel is kiváló fogások lehetnek.
  • Sült és kelt tészták, pl. sós muffinok töltelékei lehetnek a zöldségek, vagy zöldséges raguk húsoknak, halaknak, tésztáknak, palacsintáknak.
  • Megtisztítva ésvékony hasábokra vágva – sárgarépát, uborkát, halványító (angol) zellerszárat, karalábét, zöldpaprikát, jégcsapretket – mártogatósokkal kínálva egyszer? ám nagyszer? parti fogások, és akár dupla zöldség dózis, dupla élvezet is lehet, hiszen a mártogatósok alapjául is szolgálhat a zöldség.
  • Zöldség chipseketházilag is készíthetünk céklából, sárgarépából, süt?tökb?l, zellerb?l, burgonyából, édesburgonyából, csicsókából, paszternákból, fekete retekb?l zsiradék hozzáadása nélkül is.
  • Alegegyszer?bb mód a zöldségfogyasztásra pedig az, ha a f?szeres túrókrémes, sajtkrémes, halkrémes, felvágottas… kenyérhez elrágcsálunk jó néhány darabot az idény zöldségei közül.

És még annyi mindent lehetne írni a zöldségekr?l…

Egészség.hu