Illatos mézeshetek – Ánizs

Az ánizs, latin nevén Pimpinella anisum, egyéves, lágyszárú növény, amely a napsütötte élőhelyet és a laza talajt kedveli. Eredeti előfordulási területein, Egyiptomban, Görögországban és Krétán, illetve Ázsia egyes melegebb részein növekedéséhez ideálisak a feltételek. Napjainkban kereskedelmi célokból termesztik a Balkánon, Indiában, Törökországban, Mexikóban és a Földközi-tenger menti államokban.

Rendkívül széles körben alkalmazható gyógy- és fűszernövény. A gyógyászatban kettős vagy ikerkaszat termését, illetve az abból nyert kivonatokat, készítményeket használják fel (Anisi fructus). Édeskésen fűszeres ízének, illatának, valamint jelentős aromatikus tulajdonságainak köszönhetően gyógynövényként, fűszerként, parfümadalékként, gyógyszerek ízjavítójaként és illatosítójaként, továbbá cukrok és alkoholtartalmú italok (ánizspálinka, abszint, ouzo stb.) alapanyagaként is felhasználják. Megtalálható az illatosítókban és a potpourrikban. Aromaterápiás célokra gyógyhatású illóolajat nyernek ki belőle. Ánizskivonatot találhatunk egyes szájvizekben, szájápoló szerekben és fogkrémekben is.

Mézeshetek

Az ókori Egyiptomban már i. e. 1500-ban is termesztették, fűszerként használtak az ánizst. Értékes tulajdonságai, kivételes gyógyhatásai miatt Keleten a fizetőeszköz szerepét is betöltötte.

Az ánizst az új házasok számára hasznos, a nemi vágyat serkentő gyógynövénynek (afrodiziákum) tartották. Azt gondolták, hogy segít megőrizni a fiatalos külsőt, és fokozza a termékenységet.

Emésztőrendszeri panaszokra

Az ánizsmagot – fertőtlenítő, görcsoldó és nyugtató tulajdonságainak köszönhetően – már több ezer éve gyógyszerként alkalmazza az emberiség. Aromatikus tulajdonságai miatt az emberek régebben rágcsálták az ánizsmagokat, hogy friss maradjon a leheletük.

Az édesköményhez hasonlóan az ánizs is felettébb jótékonyan hat az emésztésre. Javítja az étvágyat, leállítja a kedvezőtlen folyamatokat a vastagbélben. Jótékony bélflórát alakít ki. Növeli az epeelválasztást, csillapítja a felfújódást, oldja az emésztőrendszeri görcsöket, a görcsös székrekedést is megszünteti. Fertőtlenítő és baktériumellenes, így hathatós védelmet nyújt az emésztőrendszer fertőző betegségeivel szemben. Ugyancsak jól alkalmazható ételmérgezés, hasmenéssel járó betegségek vagy kólika esetén. Vese- és húgyhólyaggyulladásban fertőtlenítő és baktériumölő hatásait más gyógynövényekkel kombinálva érvényesíthetjük.

Az ánizsmag rendkívül kíméletesen hat a szervezetre, ezért a gyermekgyógyászatban szélhajtó, puffadás elleni, gyomorjavító szerként nélkülözhetetlenné vált. Az ánizstea fogyasztása kifejezetten javasolt a szoptató kismamáknak, mert a növény serkenti az anyatej termelődését, segít megelőzni a kismamák felfúvódását, az anyatejen keresztül a babák emésztését is javítja.

A magokból teát lehet készíteni a frissen megtört magok főzésével vagy hasonlóképpen, de tejben elkészítve. Ez az ital nyugtat és ellazít, valamint oldja az emésztőrendszer görcseit, serkenti az emésztőnedvek elválasztását, javítja az emésztést, elősegíti a nyugodt alvást.

Légúti betegségek

Az ánizs elfolyósítja a váladékot a légzőrendszerben, ezzel megkönnyíti a köpet kiürülését, valamint meggátolja a baktériumok fejlődését. Az ánizstea vagy az ánizsból készített tejes főzet már nemzedékek óta a légúti gyulladásos betegségek egyik legismertebb gyógyítója, számos köhögés elleni keverék része. Az ánizstea már az illatával is, valamint a benne található hatóanyagokkal, illóolajaival képes felszakítani a lerakódott nyákot, segíti a felköhögést, szabaddá teszi az orrüreget, emellett több baktériumtörzzsel is elbánik. Szájvizekben, szájápoló szerekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran alkalmazzák.

Az aromalámpába csepegtetett illóolajból párolgó ánizs tisztítja a légutakat, fertőtlenít és megnyugtat.

Masszázsolaj

Az ánizs külsőleg is alkalmazható ánizsolaj formájában, amit ánizs illóolaj és bármely masszázsolaj összekeverésével kaphatunk. Az ánizsolaj fertőtlenítő hatású, segítséget nyújt apróbb felszíni sérülések, kisebb fekélyek vagy viszkető bőr kezelésében. Helyileg bemasszírozva kilazítja, feloldja az izom- és ízületi merevséget, görcsöket. Antireumatikus hatású, ezért bedörzsölő szerek alkotórészeként használható. Az ánizsolajos masszázs nyugtatja a testet és a lelket.

Külsőleg alkalmazva, a fejbőr bedörzsölésével megakadályozható a fejtetű megtelepedése.

Mire vigyázzunk?

Az ánizs illóolaj veseizgató hatású lehet, ezért tanácsos az előírt adag betartása. Az ánizsmag fogyasztása során előírt adagok pontos követése az allergiás bőr- vagy légúti túlérzékenységi reakciók elkerülése végett fokozott figyelmet kíván, különösen a kisgyermekeknél, kismamáknál.

Forrás: Tereza Viktorova

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva