Kurkuma, India hercegnője

A kurkuma, latin nevén Curcuma longa a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, amely több szempontból hasonlít a gyömbérhez. Eredetileg Dél- és Délkelet-Ázsiából származik, a hegyvidékes, napsütötte tájakat kedveli. Napjainkban haszonnövényként Indiában, Vietnamban és Kambodzsában is termesztik.

A kurkuma megközelítőleg 1500 méteres tengerszint feletti magasságban, 20-30 Celsius-fokos hőmérsékleten nő. Mindenféle talajban megél, de leginkább a megfelelően víztelenített, homokos-agyagos talajt kedveli. A magas páratartalmat és a hosszú, világos nappalokat szereti.

A kurkuma virágzatának gyönyörű, színes fedőlevelei vannak, ezért gyakran felfedezhetjük a virágárusok standjain. Meseszép növény, első ránézésre is kicsattan az egészségtől, ahogy az egy büszke, keleti szépséghez illik.

Fő hatóanyaga a kurkumin

Gyökértörzse rendkívül húsos, és csakúgy, mint a gyömbér esetében, a kurkuma gyökértörzse is rengeteg hatóanyagot tartalmaz. A gyökértörzs elsősorban sárga kurkumin színezőanyagban és a legkülönbözőbb szeszkviterpénekből álló illóolajakban gazdag. A kurkuma sárga színéért felelős kurkumin elismert antioxidáns, amely segít megvédeni az emberi szervezetet a szabad gyökök negatív hatásaitól. Ezt egyes kutatások szerint 5-ször hatékonyabban teszi, mint az E-vitamin.

A kurkumin felettébb közkedvelt élelmiszer-színezőanyag, amelyet vajak, zsírok, sajtok, szendvicskrémek és likőrök színezésére használnak, de más anyagok, mint például a szövet vagy a fa ugyancsak színezhetők vele. Kiváló gyökér-ízének köszönhetően a kurkuma őrölt gyökértörzse különböző mártások fűszerezéséhez használatos, de ízesíthető vele a mustár is, valamint megtalálhatjuk a különböző fűszerszószokban (Worchester-szósz) vagy fűszerkeverékekben is.

Szárított, sárga gyökértörzsét már az ókori Európa is ismerte. Akkoriban arab kereskedők hozták magukkal Indiából és Ceylonból. A középkori Európában “indiai sáfránynak” vagy “sárga gyömbérnek” hívták. Eredetileg inkább gyógyszerként és színezőanyagként, nem fűszerként használták. A nyugati világ napjainkban a kurkumát főleg az indiai specialitások egzotikus fűszeréként ismeri, ám Ázsiában a kurkuma ma is gyakran használt, széles spektrumú gyógynövény.

Támogatja a belső szervek működését

Legalább 4000 éve alkalmazzák gyógyászati célokra. Támogatja a belső szervek működését, tisztítja a vért, és óvja a bőrt a legkülönbözőbb betegségektől. Bizonyítottan olyan tulajdonságokkal is büszkélkedhet, amelyek segítenek megelőzni a cukorbetegség kialakulását.

Fertőtlenítő hatása egészen rendkívüli, amit az a tény is bizonyít, hogy magát a növényt vagy annak gyökérzetét csak ritkán támadják meg kártevők vagy gombák. Baktérium- és vírusellenes hatású, természetes antibiotikum.

A keleti orvostudomány szerint a kurkuma az egyik legjobb eszköz a megfelelő májműködéshez. Később a keleti gyógyítók rájöttek: még jobb hatást érhetnek el, ha a kurkumát más fűszerekkel keverik. Gondos kísérletezés után megszületett a curry néven ismert fűszercsoport, amely a kurkumán kívül fekete borsot, csiliborsot, köményt, koriandert, lepkeszeget és további fűszereket is tartalmaz.

A májproblémák gyógyításában kedvelt indiai kombináció volt továbbá a gyömbér és a kurkuma együttes használata. A gyömbér felgyorsítja a keringést, ezzel elősegítve, hogy a kurkuma a lehető leggyorsabban eljusson a májba.

Támogatja a kurkuma a gyomor működését is, valamint kiváló ellenméreg kígyómarás vagy pókcsípés esetén. A kurkumából főzött erős tea (a növény gyökerét 15 percig kell főzni) kiválóan alkalmazható szennyezett víz vagy étel fogyasztása miatt jelentkező időnkénti láz vagy duzzanatok, vizesedés esetén.

Orvosság a bőrnek

A kurkumás oldat a bőrre kenve segít eltávolítani az élősködőket, a kiütéseket és a szennyeződéseket. India egyes részein élő lányok, asszonyok kurkumás vízzel öblítik le arcukat. A kurkuma aranyos csillogást kölcsönöz a bőrnek, védi a bőrt az aknétól és egyéb bőrproblémáktól; mivel szabályozza a faggyúmirigyek működését, javítja a bőr vérellátását, támogatja a kollagéntermelést, és mindezzel hozzájárul a bőr regenerálódásához.

Jótékonyan hat az emberi lélekre, az érzelmekre. Sokat segíthet túlságosan álmodozó természet, gyakori napközbeni álmodozás, ábrándozás esetén, illetve akkor, ha valaki elveszíti a jelennel való kapcsolatát. A szépség és az egészség csakis itt és most létezhet.

Összefoglalva elmondható, hogy a kurkuma édes ízt, örömöt, nyugalmat és biztonságot nyújt. Ezért igen könnyen beleszerethetünk a kurkumába, és nem csoda, ha mindennap olthatatlan vágyat érzünk a lenyugvó nap színében pompázó indiai hercegnő iránt. Annyira hálás és kedves…

Forrás: Tereza Viktorova