Ideje felhagyni a kalóriaszámlálással, kezdjünk el végre tápláló ételeket enni

„Itt az ideje, hogy abbahagyjuk a kalóriák számolgatását, váltsunk ehelyett tápláló étrendre, az majd gyorsan és alaposan lecsökkenti a szív- és érrendszeri halálozást. Valóban igaz a mondás: a táplálék a leghatásosabb gyógyszer és a táplálék  lehet a méreg lassan ölő formája is” – írják a kutatók az Open Heart orvosi szakfolyóiratban.
„Azzal kezdjük, hogy ajánljuk a magas zsírtartalmú mediterrán típusú diétát minden páciensünknek, barátunknak és családtagjaiknak…”

Dr. Aseem Malhotra, Dr. James DiNicolantonio és Simon Capewell professzor szerint még a dohányzás abbahagyásánál is fontosabb ez az egyszerű étrend-váltás, mert gyors javulást hoz a népesség szintjén.
A zsíros halak (omega 3 zsírsavak), az olívaolaj és a diófélék fogyasztása – kimutatták – összefüggésben van az összes halálozás és különösen a szív- és érrendszeri halálozás csökkenésével, méghozzá hónapokon belül – állítják.
Az orvosok túl sokáig haboztak, mert az élelmiszeripar és a súlycsökkentő iparág az élelmiszerek kalóriatartalmára irányította a figyelmet, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték szólt amellett, hogy a tápanyag-tartalom az, ami igazán számít.
Egy adag cukros üdítő, ami 150 kalória, jelentősen megnöveli a 2 típusú cukorbetegség kockázatát, míg egy marék dió (30 gramm dió, 15 gramm mandula, 15 gramm mogyoró) vagy négy evőkanál extra szűz olívaolaj elfogyasztása jelentősen lecsökkenti a szívroham vagy a sztrók kockázatát.
Ha hetente kétszer egy-egy adag diófélét ennének az emberek, 90 000-rel kevesebb lenne a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás – egyedül az USA-ban.
Az ‘Akció a Cukorbetegek Egészségéért’ program megmutatta, hogy az alacsony kalóriájú étrend a megnövelt fizikai aktivitás mellett sem tudta csökkenteni a 2. típusú cukorbetegek kockázatát a szívhalálra, sztrókhalálra, annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű súlyt adtak le, hasztalan monitorozták őket 13,5 éven át – hangsúlyozták.
„Ha sikerül elmozdulnunk a kalóriától, a táplálék mennyiségétől a táplálék minőségéhez, gyors ütemben segítene csökkenteni az elhízást, az elhízással járó betegségeket és a kardiovaszkuláris kockázatot.”
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a rossz étrend több betegségért és halálért felelős, mint a fizikai inaktivitás, a dohányzás és az alkohol együttvéve, érvelnek a kutatók, és arra szólítják fel a kormányt, hogy adóztassa meg a cukros üdítőket, és támogassa a gyümölcsöket, zöldségféléket és a dióféléket, és gyakoroljon erősebb kontrollt az ‘üres kalóriák’ (junk food – chips-ek, üdítők, édességek) reklámozása fölött.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/b-sff082415.php

Független.hu