Grapefruit vagy citrancs

grépfrút  (Citrus paradisi) a Karib térségb?l származik, és el?ször a 18. század közepén, Barbadoson fedezték fel. Felfedez?i, ki tudja miért, “tiltott gyümölcsnek” nevezték el, anélkül, hogy tudták volna, micsoda gyógyer? lapul a belsejében. 

A közhiedelem szerint a grépfrút valahol Jamaica szigetén jött létre a pomelo (Citrus maxima) és a narancs véletlenszer? keresztez?déséb?l. A grépfrútfa örökzöld növény, akár 25 méteres magasságba is megn?het, sokáig él, és a régi példányok törzsének átmér?je 2,5 méter is lehet. Sötétzöld, fényl? levelei vannak, és apró, fehér virágai csodálatosan illatoznak.

A grépfrút fogyasztása a ’70-es években, az ún. grépfrútdiéta népszer?ségének köszönhet?en hihetetlenül megn?tt. Ez a fajta fogyókúra tekintettel a gyümölcs magas rost- és alacsony kalóriatartalmára 4,5 kg leadását ígérte 10 nap alatt. Tudományos kutatások eredményei rámutattak arra, hogy a grépfrút fogyasztása valóban el?nyös lehet a fogyni vágyók számára. A grépfrút evése közben ugyanis csökken a vér inzulin- és cukorszintje, ezért valószín?leg segít megel?zni a cukorbetegség kialakulását.

A grépfrút az utóbbi néhány évben a gyümölcsök egyik legnagyobb visszatér?je. Nemcsak hogy a magjából és a héjából kisajtolt olaj a konyham?vészek egyik kedvenc alapanyaga lett, és hogy a fa virágából készült kivonattal az emberek el?zik az álmatlanságot, de a grépfrútmagokra, amelyek korábban vagy a szemetesben vagy jobb esetben a virágcserépben végezték, most néhány gyógyszerészeti cég vetett szemet, és csodák csodájára csillagzatuk egyre magasabbra emelkedik. Laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy a grépfrútmag gazdag forrása a C vitaminnak, a rendkívül fontos levélsavnak (B9 vitamin), a káliumnak (K), a vasnak (Fe), a kalciumnak (Ca), valamint több, jelent?s bioflavonoidnak (quercetin, hesperidin, rutin, apigenin, campherol és naringenin). Ezen hatékony anyagok összességének hihetetlenül er?s antimikrobiális hatása van. Korlátozza egy sor baktérium- és vírusfajta növekedését, de meggátolja a gombásodást is, és felveszi a harcot a nem kívánt, él?sköd? parazitákkal, kezdve az egysejt?ekt?l egészen a többsejt? organizmusokig. Ennek a természetes szubsztanciának a kivételességét el?ször 1980-ban egy bizonyos Jacob Harich vette észre, aki meglep?dött azon, hogy a grépfrútmagok nem rohadtak el a trágyáján. Harich, az egykori nukleáris fizikus, abban az id?ben pedig orvos (immunológus és n?gyógyász), illetve amat?r kertész azonnal megragadta a kínálkozó lehet?séget, és elkezdte vizsgálni ezt a különleges fenomént, amiért kés?bb nem kevés elismerést zsebelhetett be. Harichnak köszönhet?en a grépfrútmagok használata 1990 óta széles körben elterjedt, és a szóban forgó varázslatos szubsztancia kihasználhatóságának listája azóta is folyamatosan b?vül. A grépfrútmag-kivonatot az egész világon az angol GSE (Grapefruit Seed Extrakt) rövidítés alatt ismerik. A kivonat alapanyaga egyrészt maga a mag, másrészt a gyümölcs héja alatt található fehér gyümölcshús. 

A GSE els?sorban az antibiotikumok természetes alternatívája. A baktériumtörzsek egyre jobb alkalmazkodóképessége miatt ugyanis az antibiotikumok lassan, de biztosan egyre hatástalanabbakká válnak. Klasszikus példája ennek az alattomos Staphylococcus aureus, amely a “húsfaló” gúnynevet kapta, és amely súlyos, gyakran halálos gyulladásokat okoz. Ez a problémás baktérium bizonyítottan immunis napjaink valamennyi antibiotikumára, de a GSE nagyon megbízhatóan ki tudja írtani. Az antibiotikumok ráadásul tönkre teszik a belek és a hüvely természetes mikrobiális populációját. Eme hatás kellemetlen következményeit valószín?leg már mindenki átélte, aki kénytelen volt hosszabb ideig antibiotikumokat szedni. A GSE ebb?l a szempontból rendkívül kíméletes a bakteriális flórához, és csupán a káros baktériumtörzsekre hat negatívan. Most találomra megemlítek néhány olyan baktériumtörzset, amelyek az emberi szervezetre károsak, és amelyek ellen a grépfrútkivonat rendkívül hatásosnak bizonyult. Ezek a hasmenéses bélbetegséget okozó Salmonella typhi és a Shigella dysenteriae, a húgyútak fert?zését el?idéz? Escherichia coli és Klebsiella pneumonie, a légz?szervek megbetegedését indukáló Legionella pneumophila, és nem utolsó sorban az ellen?rizhetetlen izomgörcsökben, esetleg idegrendszeri zavarokban megnyilvánuló tetanusznak hívott betegség kiváltója a Clostridium tetani.

Bizonyítást nyert továbbá az is, hogy a GSE fölöttébb hatékony a ginekológiai gyulladások kezelésekor is. Az említett gyulladások megjelenése mögött rendszerint a Candida albicans erjeszt?gomba, a modern társadalomban fellelhet? gombás megbetegedések legelterjedtebb kórokozója áll. Ez a mindenhol jelenlev? gomba azonban nem csak a vaginális nyálkahártyára “összpontosítja figyelmét”, de képes behatolni a véráramba, mélyen a szövetekbe, a bels? szervekbe, és akár az egész szervezetre kiterjed? gombás megbetegedést okozhat. Ha a szervezetet megtámadja ez a fajta gomba, az mindig a gyenge immunitás jele. 

A GSE pozitívan alkalmazható minden gombás megbetegedés, avagy mikózis esetén, legyen az akár a test felszínén (b?r, haj, köröm) vagy a bels? szervekben, de jótékonyan hat gomba okozta allergia gyógyításakor is.

A következ? terület, ahol a GSE gyógyító hatása rendkívüli a gyomor, valamint az egész emészt?rendszer. Els?sorban a naringenin bioflavonoid tartalmának köszönhet?en a GSE védi a hasnyálmirigyet, meggátolja annak károsodását, így jelent?s mértékben csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét, és felgyorsítja a betegség gyógyulását. A GSE jótékony szubsztancia a gyomor számára többek között azért is, mert a gyomorból megbízhatóan kiírtja a fekélyek gyakori okozóját, a Helicobacter pylorit, amely az esetek 90%-ban összefüggésbe hozható a gyomorrák kialakulásával is.

A GSE használata hasznosnak bizonyult a HIV vírus által fert?zött betegek csökkent immunitásának kezelésekor is. Magát a betegséget nem gyógyítja, de hihetetlen módon növeli a szervezet azon szekunder fert?zésekkel szembeni ellenálló képességét, amelyek gyakori kísér?i az AIDS-nek, illetve a halál közvetlen el?idéz?i.

A GSE kiválóan használható továbbá a háztartásban is. Vízzel összekeverve remekül lehet vele gyümölcsöt, zöldséget, húst mosni, nagyszer? fert?tlenít?je a konyhai eszközöknek, felületeknek és a vágódeszkáknak. A GSE segítségével a fürd?szobában megakadályozhatja a fugahézag gombásodását. Antibakteriális hatásának köszönhet?en a GSE kiváló természetes konzerváló anyag, és a sokat utazók számára felbecsülhetetlen segít?társ a “gyanús” ivóvíz tisztításában. Meg kell említeni továbbá, hogy a GSE a javasolt napi adagolás többszörös túllépése esetében sem toxikus, és hosszú ideig használható. És így tovább, és így tovább… Akár napestig is dicsérhetnénk a grépfrútmag-kivonat kivételes hatásit, ezért így a végére eszembe jutott, hogy a pomelo és a narancs keresztez?dését nem valami magasabb er? idézte-e el?…

Mgr. Tereza Viktorová