Mi van, ha több generáción keresztül hiányoznak az étrendből az omega-3 zsírsavak?

A vadon él? halakban, a tojásban, a legeltetett szarvasmarhában meglév? omega-3 zsírsavak, ha hiányoznak az étrendb?l, f?leg a serdül?kre vannak – generációkon át egyre rosszabb – hatással, állapították meg a Pittsburgh Egyetem kutatói. (Az omega -3 zsírsavak fajtáiról itt olvashat b?vebben.)

Egy rágcsáló modellel vizsgálták két generáción keresztül a problémát, és azt találták, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya er?s szorongást és hiperaktivitást okozott a serdül?knél, emellett rontotta a memóriájukat és a gondolkodási képességüket is

„Mindig azt feltételeztük, hogy ebben az életkorban a stressz a legf?bb környezeti ártalom, ami éppen ilyen tulajdonságok kialakulásához vezet a rizikó-személyiségeknél, de ez a kutatás azt mutatja, hogy a táplálkozás is egy óriási tényez?. Azt találtuk, hogy ez a táplálkozási hiányosság befolyásolhatja a serdül?k magatartását, nem csak azért, mert személy szerint az ? étrendjükb?l hiányoznak az omega-3 zsírsavak, hanem azért, mert a szüleik étrendjéb?l is hiányoztak. Ez azért olyan fontos, mert a serdül?kor nagyon érzékeny id?szak: ekkor fejl?dhetnek ki a pszichiátriai rendellenességek, mint a skizofrénia és a függ?ség” – magyarázza Bita Moghaddam, az idegtudományok professzora.

Az omega-3 zsírsavakat nélkülöz? étrend egyre rosszabb hatást vált ki az egymás utáni generációkból, és különösen a tinédzsereket érinti.

Minthogy a mai tinédzserek szülei az 1960-as és 1970-es években születtek, abban az id?szakban, amikor az omega-3 zsírsavakat nélkülöz? napraforgó, kukorica, szójaolaj elterjedt, és az állattenyészt? telepeken az állatokat többé nem legeltették, hanem gabonával etették. Az omega-3 zsírsavak a f?ben és az algákban vannak, a mai szarvasmarhák jóval kevesebb omega-3-at tartalmaznak.

A Pittsburgh Egyetem csapata patkánykísérleteket folytatott: egy sor viselkedési feladattal vizsgálta az állatok tanulási képességét, memóriáját, döntési képességét, szorongását, hiperaktivitását – mind a feln?tt, mind a serdül? állatokét.

Az állatok jó általános fizikai egészségnek örvendtek – látszólag. De a fiatal állatoknál viselkedésbeli eltérések voltak, amelyek sokkal hangsúlyozottabbá váltak a második generációnál. Általában véve, ezek a serdül? állatok sokkal szorongóbbak és hiperaktívabbak voltak, lassabban tanultak, és rosszabb volt a problémamegoldó képességük.

„Kimutattuk, hogy bár az omega-3 zsírsavak hiánya befolyásolja mind a feln?ttek, mind a serdül?k viselkedését, a befolyás természete különbözik a két korcsoportban. Változásokat figyeltünk meg a döntésért és a szokások formálásáért felel?s agyterületeken” – jelentette ki Moghaddam.

A team most keresi a mechanizmusát a dolognak: vizsgálják az epigenetikáját, amelyen keresztül a környezeti események, jelenségek befolyásolják a genetikai információt. Feltárják emellett a gyulladás jeleit is, amit az omega-3 hiány okozhat, azzal, hogy megnövekszik az omega-6 zsírsavak mennyisége, amelyek gyulladást el?mozdító molekulák, az agyban is és más szövetekben is.

„Figyelemre méltó, hogy egy viszonylag közönséges étrendi változás generációkra van hatással. Azt mutatja, hogy a táplálkozásunk nem csak magunkra, rövid távon van hatással, de az utódainkat is érinti.”

Forrás: http://www.news.pitt.edu/news/adolescents-are-what-they-don-t-eat-too , Független.hu

Az Omega-3 zsírsavakról