Hogyan lehet elhízni a diétától?

A nyugati világ elhízás-járványa egybeesik a mesterséges édesít?szerek a térfogatnövel?k és állományjavítók elterjedésével. Azóta már kiderült a mesterséges édesít?szerek nem csökkentik, hanem növelik az emberek étvágyát. A térfogatnövel?k nem ürülnek ki a szervezetb?l, csak halmozódnak, s ott is végzik a dolgukat, bent tartják és megkötik a vizet.

saccharinConstantine Fahlberg 1879-ben k?szénkátránnyal dolgozott, a kezére került anyagot véletlenül megkóstolta és elcsodálkozott, mert rettent?en édes ízt érzett, még meg is ijedt, hogy majd valami baja lesz t?le, de megúszta. Feljegyezte az anyag kémiai összetételét és a tapasztaltakat. Évtizedekkel kés?bb ez az anyag lett a cukorbetegek édesít?szere, szacharin néven. Azóta hihetetlen karriert futott be, hiszen nem csak a cukorbetegek, hanem az egészségesebb testképre vágyók is használatba vették, hogy karcsúságukat visszanyerjék vagy megtartsák. Gazdaságos el?állítása révén szinte mindenbe belekerülhet, készül vele olcsó diabetikus üdít?, fagylalt, csokoládé, kész-félkész étel, savanyúság, még rágógumi is. Azt hihetnénk a mesterséges édesít?szerek, alkalmazása a répacukor helyett, egyszer? megoldást jelent a súlycsökkenésre. Ez azonban nagy tévedés, több évtizedes vizsgálatok támasztják alá, hogy használatuk súlynövekedést okoz. De miért is? Mi ezeknek a vegyületeknek a szervezetben a mechanizmusa? Vizsgálatok során megállapították a diétás, light – aspartam alapú diabetikus édesít? szerekkel készült – ételeket a résztvev?k nagyobb mennyiségben fogyasztották, átlagosan 25%-kal, mint a természetes édesít?szerrel készülteket. A kutatók igencsak meglep?dtek az eredmények láttán. Górcs? alá vették a mesterséges édesít?szereket, melyekr?l kiderült, hogy az agyban csak késve állítják le a gyomortelít?désnél az éhségérzet folyamatát, ezért jön létre a túlfogyasztás, melynek egyenes ági következménye az elhízás.  Ha ezek az élelmiszerek még térfogatnövel?t, állományjavítót is tartalmaznak, hogy a termék tetszet?sebb, jobban eladható legyen, a baj még nagyobb. Ellenben azon vizsgálati kontroll csoport, akik természetes alapú élelmiszereket fogyasztottak természetes alapú édesít? szerekkel, (Stevia, Xilit) kevesebbet ettek, szebb lett a b?rképük, javult az anyagcseréjük és a keringési rendszerük, javult az általános közérzetük, tehát a vizsgálat befejeztével egyértelm?en pozitívan értékelték ezt az étkezési metodikát.  Ma már, mindenkinek nagyon oda kell figyelnie, hogy mi kerül a tányérjára, mert az agyonreklámozott élelmiszernek titulált, látványos vegyianyag  kompozíciók, bizony nagyon veszélyesek lehetnek. A világ jobban informált részében, a tudatos vásárlók, azt vallják: ”inkább válogatott, jó min?ség? élelmiszerre költenek, mint drága b?rkép javító kezelésre, gyógyszerre, vagy gyógykezelésekre”.
„Amit eszel, azzá leszel”- tartja a régi Hippokratészi mondás, mely aktuálisabb, mint valaha.
Forrás: cegledipanorama.hu