Hogyan késleltethetjük az öregedést? 2. rész

Az öregedés elleni küzdelem újabb állomását a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim jelenti, mely védi a szervezetet a szabadgyökök pusztításai ellen. Az anyagcsere-folyamatok során úgynevezett szabadgyökök keletkeznek a szervezetünkben, például az immunrendszerünk is létrehoz ilyen vegyületeket. A szabadgyökök páratlan elektront tartalmazó labilis molekulák, amelyek a páros állapot visszaállítására törekszenek. Ezzel a törekvésükkel úgynevezett oxidatív folyamatok sorát indítják el, stabil kémiai vegyületeket támadnak meg.
A felszaporodott szabadgyökök az elektronokat a környez? szövetek sejtjeib?l pótolják, ennek következtében károsodik a sejtek falának felépítése. A sejtfalak alkotórésze részben zsírmolekulákból áll, melyek kémiai szerkezetükb?l adódóan sérülékenyek és a szabadgyökök elektront pótló törekvéseinek hatására könnyen oxidálódnak. A szabadgyökök nagy reakcióképességük folytán elpusztítják az él? sejtet megtámadják a kollagént, meggyorsítva így az öregedést.

Mi is a  Szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim?

A szuperoxid-dizmutáz fémtartalmú enzim. A növényvilágban három alapvet? formáját azonosították. Attól függ?en, hogy milyen fémet tartalmaz és hol fordul el?, megkülönböztetünk Cu/Zn-SOD-t, Mn-SOD-t, Fe-SOD-t. A Cu/Zn-SOD els?sorban az eukarióta szervezetek citoplazmájában és/vagy a kloroplasztisz sztrómájában található. A Mn-SOD a prokarióta szervezetekre jellemz?, de megtalálható az eukarióta szervezetek mitokondriális mátrixában is. A Fe-SOD a prokariótákon kívül néhány eukarióta család kloroplasztiszában is megtalálható.

Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb szuperoxid-dizmutázt termel, így a kiegészítés- szabadgyök képz?dését mérsékl? diétával együtt- megnövelheti az er?teljes produktív éveink számát. Fontos megjegyezni, hogy a felszívódási viszonyok következtében a kívülr?l a szervezetbe jutatott szuperoxid-dizmutáz hatást csak az emészt?csatornában fejt ki, azon túl alig. A szuperoxid-dizmutáz enzim nagyon gyorsan inaktiválódhat, ha esszenciális fémionok bevitelér?l nem gondoskodunk. Pl.: Cink, Réz, Mangán

A friss növényi részek, az úgynevezett „zöld ételek” mind-mind nagy mennyiségben tartalmaznak Szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzimeket.

Réz források: Teljes ki?rlés? búza, Szárazbab, Szárazborsó, Szilva, Borjú- és marhamáj, Halak, Rákok,

Cink források: Búzacsíra, Tökmag, Söréleszt?, Tojás, Mustár, Bárányborda, Osztriga, Rák, Tengeri halak,

Mangán források: Zöld level? f?zelékfélék, Borsó, Répa, Szemes gabonafélék, Tojássárgája, Dió,

Vas források: Liszt, Zabpehely, Bab, Spárga, Dió, ?szibarack, Tojássárgája, Vörös húsok, Sertés- és marhamáj, Szív, Vese,

Forrás: Earl Mindel,  www.tankonyvtar.hu;