Megdöbbentő terápia : zabolázzuk meg férgekkel túlműködő immunrendszerünket!

Ha felrajzolnánk egy világtérképen a súlyos immunbetegségek elterjedését,és vele párhuzamosan a bélféreg fertőzések elterjedését ,akkor  egy nagyon világos összefüggést fedezhetnénk fel .Ahol az immunbetegségek gyakoriak a bélféreg fertőzés ritka ,és fordítva.A higieniai hipotézis szerint ez azért van ,mert az  az ember, aki egy ultra-tiszta környezetben él  megfosztja az immunrendszerét az őt “edző” kórokozók és a paraziták általi fertőzésektől .Ha ez igaz ,akkor az emberek ,és a rég elfelejtett paraziták újbóli találkozása segíthet helyreállítani a hibás immunrendszert.

De a bélféreg kezelés gondolata nem  jutott túl messzire ,soha nem volt teljes körű klinikai vizsgálat . Nem csoda hát ,hogy az USA-ban néhány ember saját  kezébe vette az ügyet , tenyészt ,és izolál bélsárból  petéket ,amelyeket szájon át való beszedési célra árusít is.Az emberek akik “férgek főzetét szürcsölik” immunrendszeri betegségeik leküzdésére arra késztették a tudósokat ,hogy vegyék komolyan a parazitaterápiát.

A hozzávalók egyszerűnek tűnnek:víz, cukor ,só,és egy darabka emberi széklet .Egy hónap elteltével Sallynek ( nevezzük így bátor betegünket) volt egy tál meleg vize ,telve a férgek százaival,apró növekvő parazitákkal amelyek a  székletben levő petékből keltek ki.Ő ezekből körülbelül 500-at egy tárgylemezre tett ,és lenyalta azt. Azt remélte a paraziták gyarmatosítják a bélrendszerét ,módosítják az immunrendszerét ,és meggyógyítják súlyos allergiájából.Sally az immunrendellenességgel élő emberek egyre növekvő táborához tartozik akik izolálják ,és tenyésztik az élősködő férgeket ,és ellátják vele magukat ,barátaikat ,és ügyfeleiket.Az ötlet az, hogy azok a férgek amelyek túlélésük érdelében kémiailag ” megbabonázzák” a gazda immunrendszerét ,egyben edzik is a túlbuzgó immunrendszert ,amely olyan betegségek hátterében áll ,mint a Crohn-betegség ,a colitis ulcerosa,és az akut allergia.

Ez a ” tudományos “megközelítés felkeltette a tudósok figyelmét . Néhányan eléggé el voltak ragadtatva ahhoz ,hogy engedélyt kérjenek az emberek biztonságos ,klinikai körülmények között való megfertőzéséhez,míg mások erősen ellenzik ezt a fajta terápiát.

P’ng Loke a New York-i egyetem parazitológusa bevalotta,mindig is tisztában volt azzal ,hogy létezik egy úgynevezett féregterápia amely ésszerű feltételezéseken alapul,de sose volt elég bátor ahhoz ,hogy kipróbálja ezt a dolgot . Ez a szemlélete azonban megváltozott ,amikor egy férfi ,aki férgekkel a testében élt ,egy érdekes javaslatot tett Neki.A 29 éves férfi  aki colitis ulcerosaban szenvedett, 2004-ben Az USA-ból Thaiföldre repült ,hogy lenyeljen 500 human ostorféreg petét ,amelyeket egy parazitológustól kapott..Néhány évvel később a gyakorlatilag tünetmentes férfi megkérte Loke-t hogy tanulmányozza a bélrendszerét ,és nézze meg mit tettek ott a férgek ,milyen az ,amikor az ember a beleiben férgekkel él.

A colonoscopiás vizsgálatokból kiderült,hogy ahol a  férgek betelepítették a vastagbelet a betegségre jellemző gyulladás ,és vérzés jelentősen csökkent ,vagy nem létezik.Loke publikálta az esettanulmányt, és annyira lenyűgözték az eredmények ,hogy támogatást kért saját klinikai vizsgálatok végzéséhez :hogyan nyomják el  a férgek a túlműködő immunrendszert.

Az emberek most úgy érzik elegendő adat indokolja ,hogy további vizsgálatokat végezzenek  a terápiás potenciál megállapításához- mondta Thomas Nutman(National Institute  of Allergy and Infectious Diseases in Bethesda ,Maryland).Az ok ,amiért nincs több klinikai vizsgálat nem a szkepticizmus  abban az ügyben hogy ez működik, hanem a rengeteg akadály amelyet le kell  küzdeni annak érdekében ,hogy kísérleti úton megfertőzzenek önkénteseket.

Az óvatosság érthető : a férgek élő egyedek ,nem kémiai anyagok ,amelyeket pontosan lehet adagolni és amellett ,hogy esetleg pozitív hatással vannak az emberi szervezetre ,betegségeket is okozhatnak.De tekintettel arra hogy már több száz ember kísérletezik önmagán ,a valóság már régen  túllépte a szabályozás határait.

Eredeti cikk forrása :New Scientist

Kapcsolodó cikk:http://fitoterapiakalauz.hu/megdobbento-terapia-zabolazzuk-meg-fergekkel-tulmukodo-immunrendszerunket-ami-meg/