Hogy kezdődik a vas meg a cinkhiány?

A mez?gazdasági termények tápértékét is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás szerint.

cink1Kísérletekkel mutatták ki, hogy a rizs és a búza cink-, vas- és fehérjetartalma akár 10 százalékkal is csökkenhet 2050-re, ez pedig hátrányosan befolyásolhatja emberek millióinak az egészségét.
A légkör megnövekedett szén-dioxid-tartalma befolyásolhatja a termés tápanyag-összetételét. A kutatók két évtizede igyekeznek nagy lépték? kísérleti modelleket kidolgozni, hogy a hatást pontosan megvizsgálhassák.
Most egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült globális elemzést végeznie japán, ausztrál és amerikai kísérletek alapján. Szabad mez?kön termesztettek 41 különböz? gabona- és hüvelyesfélét. A szén-dioxid szintje olyan volt, mint amilyet a 21. század közepére jósolnak.
„Feltehet?, hogy a klímaváltozás dokumentált veszélyei közül ez fenyegeti leginkább az egészséget” – idézte a BBC hírportálja Samuel Myerst, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársát, a Nature cím? tudományos lapban megjelent tanulmány vezet? szerz?jét.
A búza és a rozs cink-, vas- és fehérjetartalma, a szójabab és a takarmányborsó cink- és vastartalma jelent?sen csökkent a kutató szerint. Becsléseik alapján ez az akár tízszázalékos visszaesés a világon sok millió ember egészségét veszélyeztetheti.
A világ népességének körülbelül egyharmada jelenleg is vas- és cinkhiánytól szenved. Ezekb?l a gabonafélékb?l és hüvelyesekb?l csaknem kétmilliárd ember jut a vas és a cink legalább 70 százalékához, tehát a tápanyagtartalom csökkenése azért aggasztó, mivel tovább növelheti a hiányt – tette hozzá Myers.
„Nem jó megoldás, ha kevesebb tápanyagot több evéssel pótolják, mert napi 5-10 százalékkal több kalória hónapok alatt elhízáshoz, majd emészt?rendszeri betegségekhez vezethet” – vélte a kutató.
Egyes termények, például a rizs különböz? fajtái igen eltér?en reagáltak a szén-dioxidra, tehát van remény, hogy kialakíthatók olyan változatok, amelyek kevésbé érzékenyek a szén-dioxidra, így nem veszítenek tápanyagtartalmukból.
A szén-dioxid tápanyagcsökkent? hatása újabb csapást jelent a világ élelemtermelésére. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint a mez?gazdasági termelés megszenvedi az emelked? átlagh?mérséklet is: a kukorica, a búza és a rizs termelése csökkenni fog az évszázad folyamán.

Forrás: MTI